Мартин Шулц Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призова своите

...
Мартин Шулц Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призова своите
Коментари Харесай

Мартин Шулц призова съпартийците си да одобрят коалиционните преговори


Мартин Шулц

Лидерът на немските социалдемократи Мартин Шулц прикани своите съпартийци да одобрят съдружните договаряния с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, защото в противоположен случай може да се наложи привикване на нови избори, които още повече да отслабят партията, съобщи Ройтерс.

Социалдемократите се стремят да съберат поддръжка измежду редовите членове за започване на публични договаряния с консерваторите за нова огромна коалиция - ход, който среща опозиция от членове на младежката организация и лявото крило на партията.

Почти четири месеца след парламентарните избори Меркел към момента не съумява да сформира държавно управление. Ако делегатите на социалдемократите отхвърлят воденето на договаряния, това може да докара до нови избори или държавно управление на малцинството за първи път в следвоенната история на Германия.

Шулц съобщи, че отменяне на договарянията " би довело до нови избори и то доста скоро ". Според него социалдемократите, които на изборите през септември означиха най-слабия си резултат от 1933 година, евентуално ще понесат още по-големи загуби при вероятно ново гласоподаване.

" Ако партиите не съумеят да сформират държавно управление с болшинствата в Бундестага, тогава гласоподавателите ще ги санкционират ", сподели той пред сп. " Шпигел ".

Група от 40 социалдемократи от разнообразни крила на партията приканиха своите сътрудници да одобрят на конференция през уикенда воденето на съдружни договаряния с консерваторите, показва ДПА.

Призивът беше подписан от двама някогашни водачи на младежката организация на социалдемократите - някогашния партиен водач Матиас Плацек и някогашната кандидатка за президент на Германия Гезине Шван.

Той беше насочен преди срещи на локалните структури на социалдемократите в провинциите Бавария и Райнланд-Пфалц, които би трябвало да решат по какъв начин да гласоподават на конгреса в неделя.

Досега локалните структури на социалдемократите в четири провинции, представляващи към 200 делегати, очевидно се оповестиха в поддръжка на започване на съдружни договаряния.

Партийните структури в четири провинции се оповестиха срещу, само че те ще изпратят единствено към 45 делегати на конгреса.

Местните структури на социалдемократите в останалите шест провинции, представляващи към 320 делегати, не възнамеряват да гласоподават по въпроса и ще оставят делегатите сами да вземат решение, макар че някои се съветваха с редовите членове преди конференцията.

Делегатите на младежкото крило на партията, които наброяват 80-90 индивида, възнамеряват да гласоподават срещу съдружни договаряния.

Ройтерс цитира изследване на телевизия Цет Де Еф, което демонстрира, че 64 % от германците и 75 % от социалдемократите чакат делегатите на партията да одобрят по-нататъшни договаряния с консерваторите.

Според допитването единствено 45 % от германците поддържат нова огромна коалиция; измежду консерваторите този дял е 68 %, а измежду социалдемократите - 57 на 100.

Анкетата сочи, че консерваторите биха спечелили 33 % от гласовете, в случай че идващите избори бяха в неделя, а социалдемократите - едвам 20 на 100.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР