Мартин Гьотц се присъединява към компютърната индустрия в нейния зародиш

...
Мартин Гьотц се присъединява към компютърната индустрия в нейния зародиш
Коментари Харесай

Мартин Гьотц, който получава първия софтуерен патент, почина на 93 години

Мартин Гьотц се причислява към компютърната промишленост в нейния зародиш в средата на 50-те години на предишния век. Прави го като програмист, работещ на Univac мейнфрейм. По-късно получава първия американски патент за програмен продукт. Починал е на 10 октомври в дома си в Брайтън, Масачузетс, на 93 години.

Дъщеря му Карън Джейкъбс показа, че повода е левкемия.

През 1968 година, съвсем десетилетие откакто дружно с още няколко съдружници основава компанията Applied Data Research, господин Гьотц получава патента си за програмен продукт за подбиране на данни за мейнфрейм компютри. Това са компютри с висока продуктивност, разполагащи със забележителен размер оперативна и външна памет. Предназначени са за централизирано образуване на данни, запазване на данни с огромен размер и несъмнено за осъществяване на комплицирани калкулации. Това е значима вест за промишлеността и до през днешния ден.

Дотогава на софтуера не се гледа като на артикул, който може да бъде патентован. Той просто се включва в големи мейнфрейм компютри като тези на IBM. Госпожа Джейкъбс споделя, че татко ѝ е патентовал личния си програмен продукт, с цел да не може точно IBM да го копира и да го сложи на своите машини.

Към 1968 година към този момент бях взел участие в разногласия за способността за патентоване на софтуера в продължение на към три години. Знаех, че в даден миг патентното ведомство ще го признае.

Гьотц в устно изявление през 2002 година за Университета на Минесота.

Смята се, че това, което господин Гьоц назовава „ система за подбиране “, е първият софтуерен артикул, продаван с комерсиална цел.

Успехът му в приемането на патент го кара да стане още по-гласовит бранител на патентоването на програмен продукт. Според него стратегиите, които инструктират компютрите какво да вършат, постоянно са също толкоз почтени за патенти, колкото и самите машини.

Издаването на патента на Гьотц оказа помощ на мениджърите, програмистите и юристите в младите софтуерни компании да се почувстват по този начин, като че ли основават своя лична промишленост. Индустрия, в която основават артикули, които са евентуално печеливши и юридически защитими като патентовани изобретения.

Херардо Кон Диас, професор по просвета и технологии в Калифорнийския университет в Дейвис, в книгата от 2019 година „ Софтуерни права: Как патентното право трансформира създаването на програмен продукт “.

Светът, в който живеем в този момент, с магазини за приложения и програмен продукт, изобретен в нечий гараж, е заслуга на визията на Гьотц, неговите научни нововъведения и непримиримост.

Робин Фелдман, професор в Правния лицей на Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Гьотц и неговата компания направиха още една стъпка към отварянето на пазара на програмен продукт.

През април 1969 година Applied Data Research заведе антитръстово дело против IBM, като я упрекна, че нелегално дефинира единна цена за своето съоръжение и програмен продукт. По създание раздава софтуера гратис. Компанията прикани за тяхното делене като обособени артикули. Искът е част от поредност от правни дейности, подхванати в границите на четири месеца от Applied Data Research, две други компании и Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

През юни същата година IBM се съгласи с разделянето.

Въпреки това Applied Data Research продължава да води правосъден развой. Казусът беше организиран през август 1970 година Условията включваха съглашение за доставка на една от стратегиите им, Autoflow, на IBM.

Той освен получи това, което искаше. A.D.R. стартира да продава повече артикули и отвори вратите на самостоятелната софтуерна промишленост.

Карън Джейкъбс

През 1976 година Гьотц е очевидец на държавното управление в делото на Министерството на правораздаването против IBM.

Имах опцията да опиша на света за какво разделянето на продуктите на IBM беше подарък от Бога за потребителската общественост. Това беше страховит опит за мен и за A.D.R.

Той през 2002 година в записки, оповестени в „ Известия за историята на компютрите “ на Института на инженерите по електротехника и електроника.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР