Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник на оперативен служител от

...
Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник на оперативен служител от
Коментари Харесай

Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник в 3-то РПУ

Мартин Божанов-Нотариуса е бил конфиденциален помощник на действен чиновник от стопански отдел в 3-то РПУ в София. Това твърди някогашният основен прокурор Иван Гешев в предаването " Дневен ред ". " Не е слух. Потвърдиха ми го хора. Да кажем, че 80% е правилно и 20% погрешно, да кажем - непроверена информация ", разяснява достоверността на изказванието си Гешев.
 
По думите му, откакто се е случил абсурдът (вероятно приказва за следствието на АКФ от 2021 година " Списък за бърз надзор ", бел. ред.), служителят на Министерство на вътрешните работи е бил помолен да стане квартален служител на реда, с цел да не се разраства още повече казусът, само че той е напуснал, споделя Гешев. От думите му обаче не излиза наяве дали е напуснал районното ръководство или въобще системата на Министерство на вътрешните работи.
 
Гешев не показва по име и кой е бил водещият служител на реда. " Когато си конфиденциален помощник, в случай че някой работи против теб в цялата страна, незабавно се уведомява управителният служител на реда. По този метод има подкрепи и го предизвестяват ", изясни някогашният основен прокурор Иван Гешев.
 
Темата за това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник или конфиденциален помощник на Министерство на вътрешните работи, поради което е употребил чадър, е повдигана неведнъж след убийството му, само че от Министерство на вътрешните работи към момента не са дали формален отговор на въпроса.
 
Още в средата на февруари арбитър Владислава Цариградска от Плевенския областен съд съобщи в изявление за " Нова телевизия ", че е сигурна, че убитият в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса е бил скришен помощник на Министерство на вътрешните работи. По думите ѝ той е имал водещ началник, който по неофициална информация е освободен напълно неотдавна от служба в Трето районно ръководство в София. Тя обаче не назова името му.
 
" Мисля с висока степен на сигурност, че се е водил помощник на Министерство на вътрешните работи или друга работа, а може и на повече от една. Така се разпъва чадър върху него и му се дава легитимност, че е някой в този бизнес, с който се занимава. Според мен не е давал никаква информация, просто се основава една легенда към него ", разяснява и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.
 
Софийската градска прокуратура е изискала такава информация от ведомството, сподели още преди към месец градският прокурор на София Илиана Кирилова, само че от Министерство на вътрешните работи не са им дали отговор. Такава молба за информация за това дали Божанов е бил сътрудник или конфиденциален помощник на някоя от службите за сигурност беше изпратена и от
краткотрайната парламентарна комисия, която беше основана след убийството на Божанов, само че и Народното събрание не е получил отговор на въпросите.
 
Единствената публична информация от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи е, че някогашният началник на Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи Любомир Янев в предишното е " осъществявал контакт " с убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса, заяви " Свободна Европа " с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна инспекция по този мотив, само че не дават информация дали е бил помощник. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР