Мартин Божанов е ползвал клуба няколко дни преди да бъде

...
Мартин Божанов е ползвал клуба няколко дни преди да бъде
Коментари Харесай

Стайков: Да се провери дали Мартин Божанов е бил информатор на МВР и защо полиция е охранявала частния клуб

Мартин Божанов е употребил клуба няколко дни преди да бъде убит. Той е траял да се употребява като място за срещи, само че доста по-внимателно. Това показа Николай Стайков от Антикорупционния фонд по време на чуването му от съдийската гилдия във Висш съдебен съвет по отношение на проблема с Мартин Божанов - Нотариуса и въпросния частен  клуб " SS ", посещаван от магистрати.

По думите му през годините доста публицисти са се опитвали да ревизират какво вършат толкоз доста полицейски коли точно пред клуба, само че съгласно Стайков е  обезпечавана особено защита и по тази причина прикани Столична дирекция на вътрешните работи да създадат инспекция за присътвието  на полицейски коли там. Той уточни, че имат информация, че  Божанов е употребил наследник буркан и е влизал най-спокойно на паркинга на спецпркуратурата и спецсъда. Журналистът бе безапелационен, че би трябвало да се ревизира дали е бил със статус на доверено лице или осведомител.

" Имаме интерес казусът с този клуб да се разнищи до дъно. Нито едно име не е излязло обществено, към този момент нямаме нищо с изключение на, че е имало подобен клуб ", сподели Николай Стайков, който изясни, че и в ДАНС има информация за Божанов и би трябвало и те също да бъдат питани. 

Разследването по проблема Божанов почнал след среща на Стайков с Ивайла Бакалова и няколко юристи, които били обезпокоени от задържането на Веселин Денков, тъй като се търсела връзка с неговото задържане и митингите през 2020-а. Веднага се появила информация, че почнали да се явяват медиатори за смяна на неговата мярка за неотклонение. Обсъдили няколко пъти и решили, че е най-добре това да бъде документирано, другояче било дума против дума. Той и Андрей Янкулов изслушали десетки часове записи с медиатори, които не разгласили, тъй като им станало ясно, че става дума за измами. 

Когато Ивайла Бакалова донесла записа с юрист Емил Писков и Мартин Божанов разбрали, че става дума за " изключителни експерти ".  " Тогава взехме решение, че това са същинските експерти в този бизнес. Заехме се да проучим кои са тези хора. Оказаха се експерти и по тази причина взехме решение да осветим записите, за да  предизвикаме това, което в този момент имаме като резултат. 

Стайков първо описа за Емил Писков - някогашен чиновник в ГДБОП, някогашен чиновник в ДАНС, дори работил по магистрати. Според него Писков имал заявено имущество с Маргарита Немска, някогашен прокурор, в този момент арбитър. 

Журналистът бил поканен в офиса на " сътрудниците ", както се наричали Писков и Божанов, който се намирал на ул. " Парчевич ". След лъчение на видеото в Антикорупционния фонд не получили закани, а дори закачки да станат другари, само че закани почнала да получава Ивайла Бакалова. Някои от информациите, които достигали до тях, н не могли да ревизират, излезли след убийството на Божанов - като да вземем за пример за замененото ЕГН, за близки връзки с служители на реда. 

На Стайков му направила усещане за двата конфискувани телефона и попита къде са отишли другите. По негова информация Божанов имал четири-пет. Самият Стайков разполагал с три. 

" Това е демонтарация на необикновен статус, част от целия имидж за бизнес като на Божанов. Ние научихме по-късно за това. Помня, че тематиката обсъждахме в кабинета на вътрешния министър тогава Бойко Рашков през 2021 година. Не е загадка, че тогава присъстваше и настоящия министър Калин Стоянов. Всички неудомяваха за случая ". Това показа Стайков в отговор на въпрос за последната жена на Нотариуса и нейната работа в ГДБОП, а по-късно и осовободена от служба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР