Марсохода „Пърсивиърънс“ с първа проба кислород от Червената планета. Тя

...
Марсохода „Пърсивиърънс“ с първа проба кислород от Червената планета. Тя
Коментари Харесай

Марсоходът „Пърсивиърънс“ е взел първа проба кислород от Марс

Марсохода „ Пърсивиърънс “ с първа проба О2 от Червената планета. Тя е извлечена от атмосферата на Марс, която е формирана на 96% от въглероден диоксид. Пробата е преобразувана с помощта на един от многото специфични принадлежности, с които е екипиран роботът.

Безпрецедентното добиване на О2 от разредения въздух на Марс благодарение на инструмента " Мокси " е реализирано на 20 април - на 60-ия ден от пребиваването на " Пърсивиърънс " на Червената планета и единствено ден, откакто беше сбъднат първият следен полет на " Инджинюъти ".

" Пърсивиърънс " кацна на повърхността на Марс на 18 февруари след траяло седем месеца странствуване от Земята. При първото си активиране инструментът с размерите на тостер, наименуван " Мокси ", е създал почти 5 грама О2 - еквивалент на към 10 минути дишане за астронавт, означават от НАСА.

Въпреки че първичният " рандеман " е непретенциозен, достижението бележи първото пробно добиване на естествени запаси от околната среда на друга планета за непосредствено потребление от хора.

" Мокси не е просто първият инструмент, създал О2 на друга планета. Това е първата по рода си технология, чиято цел е помогне на участниците в бъдещи задачи да живеят на повърхността на друга планета ", споделя Труди Кортес от НАСА.

Кислородът е един от най-важните запаси, от които астронавтите ще се нуждаят, с цел да изследват Марс. Този скъп газ е нужен за редица цели. Очевидно е, че първо и на първо място човешкият екипаж ще се нуждае от О2, с цел да диша. Ключовата съставна част ще е нужна и за синтезирането на ракетното гориво, което да зарежда ракети за противоположен полет към Земята.

Марсианската атмосфера е прекомерно рядка в съпоставяне със земната и се състои от 95% въглероден диоксид. Останалите 5% се състоят най-вече от молекулен азот и аргон. Кислородът съществува на Червената планета в незначителни остатъчни количества.

Инструментът " Мокси " е планиран да изсмуква щедро количество въглероден диоксид от атмосферата благодарение на въздушна помпа и да разделя по електрохимичен път парниковия газ на съставните му елементи. Инструментът може да създава към 6 до 10 грама О2 на час - количество, задоволително с цел да може малко куче да диша.

Очаква се научният екип на " Пърсивиърънс " да задейства " Мокси " най-малко още девет пъти в границите на интервал от две години, с цел да ревизира до каква степен дейно оборудването може да събира О2 от атмосферата през разнообразни марсиански сезони.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР