Маршрутът на газопровода Турски поток“ може да премине през територията

...
Маршрутът на газопровода Турски поток“ може да премине през територията
Коментари Харесай

Лавров: "Турски поток" може да продължи към България, Сърбия и Унгария


Маршрутът на газопровода „ Турски поток “ може да премине през територията на Сърбия. Това съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров в изявление за изданието „ Сръбски телеграф “, съобщи БГНЕС. „ Удовлетворени сме от хода на строителство на „ Турски поток “ във разновидността две прави. В момента се създават разнообразни благоприятни условия за продължаването на газопровода през европейска територия, в това число по маршрута България, Сърбия, Унгария до газоразпределителния център в австрийския Баумгартен “, означи съветският първи посланик.

Думите на Лавров обаче значат непосредствено, че „ Турски поток “ на сушата ще припокрие съвсем тъкмо маршрута на спрения „ Южен поток “. Той трябваше да минава през България, Сърбия, Унгария и да доближи до газовия хъб в Баумгартен. Единствената разлика е, че в този момент съветското синьо гориво няма да излиза на европейската суша при Варна, а в Турция.

„ Едновременно с това ние вземаме под внимание печалните уроци от „ Южен поток “ и не бихме желали повтаряне на обстановката. Ще бъдем подготвени да стартираме съответната работа единствено откакто получим твърди позитивни гаранции от профилните структури на Евросъюза “, акцентира Лавров. Той означи, че енергийната сфера е едно от предпочитаните посоки за съдействие сред Москва и Белград. „ Водещите съветски компании, в това число „ Газпром “, поддържат тесни контакти със сръбските сътрудници. Имат огромни взаимни проекти. Съгласуването на съответните стъпки се реализира по линия на междуправителствения руско-сръбски комитет за търговия, икономическо и научно-техническо съдействие “, заключи Лавров.

Проектът „ Турски поток “ планува строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и от там към границата с Гърция, отбелязва ТАСС. Дължината на морската част на тръбопровода е към 910 км, на сухопътната част по територията на Турция - 180 км. Първата права е предопределена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Капацитетът на всяка една от правите е по 15,75 милиарда куб.м. газ. Планира се те да бъдат пуснати в употреба в края на 2019 година
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР