Марс може и да се намира на 54.6 млн. км,

...
Марс може и да се намира на 54.6 млн. км,
Коментари Харесай

Изгревите на Марс приличат доста на тези у дома

Марс може и да се намира на 54.6 млн. км, само че изгревите на Червената планета наподобяват много на тези вкъщи.

Марсоходът „ Кюриосити “ на NASA направи тази нова фотография благодарение на своята навигационна камера на 30 ноември 2019 година – тъкмо когато утринното слънце стартира да се прокрадва над кратера Гейл.

„ Това е една от най-хубавите фотоси, които трябваше да направя “, разяснява Дъг Елисън, производител на визуализация в лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Пасадена, Калифорния. Именно той разгласява фотографията в Twitter.



Снимка: NASA/JPL-Caltech

" Кюриосити " е четвъртият марсоход, " доставен " сполучливо на повърхността на Червената планета. Останалите три апарата, позиционирани безпроблемно на Марс, също са американски - " Соджърнър " (1997), " Спирит " (2004-2010) и " Опортюнити ", който също кацна през 2004 година и продължава да действа и до ден сегашен.

Главната цел на " Кюриосити ", както и на останалите роувъри, е да търси доказателства, че на Марс в миналото е съществувал живот. За разлика от предходните задачи до Червената планета, дали солидни доказателства за съществуването на вода на повърхността й, " Кюриосити " има задачата да търси органични материали и други химични съединения, нужни за зараждането и развиването на микробен живот.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР