Мароканският владетел, крал Мохамед VI, одобри реорганизация на еврейската общност

...
Мароканският владетел, крал Мохамед VI, одобри реорганизация на еврейската общност
Коментари Харесай

Мароко пусна в действие стратегия за защита на местните евреи

Мароканският държател, крал Мохамед VI, утвърди метаморфоза на еврейската общественост в Мароко, която е „ съставен елемент “ на националната просвета. Жестът бе демонстриран по време на съвет на министрите, който кралят персонално ръководи в двореца си в Рабат.

В края на този съвет министърът на вътрешните работи на Мароко Абделуафи Лафтит, показа новите ограничения по отношение на организирането на мароканската еврейска общественост, излиза наяве от публично известие за медиите, публикувано от кралската канцелария.

Мерките, „ създадени в осъществяване на кралските указания “, „ са взети, с цел да се погрижат за свещения темперамент на еврейския принос към богатата мароканска просвета, разполагаща с неповторимо многообразие “, се акцентира в прессъобщението.

Мароканската еврейска общественост, която през днешния ден се състои от близо 3000 души, остава най-голямата в Северна Африка, макар всеобщото овакантяване в посока Израел след основаването на еврейската страна през 1948 година.

700 000 израелци от марокански генезис

Заселена там от древността, подсилена през XV в. от пришълци от експулсирането на евреите от Испания, тази общественост доближава 250 000 души в края на 40-те години на предишния век.

Новите разпореждания са направени след съвещания с представители на еврейската общественост, се споделя в изказването на кралската канцелария.

С тях основават Национален съвет на мароканската еврейска общественост, виновен за „ ръководството на делата на общността и опазването на наследството и културното и религиозно въздействие на юдаизма и неговите достоверни марокански полезности “.

Също по този начин се планува основаването на Комисия на мароканските евреи в чужбина, която „ работи за консолидиране на връзките на мароканските евреи, открили се зад граница, с тяхната страна на генезис, за подсилване на тяхното религиозно и културно въздействие и за отбрана на висшите ползи на кралството “. Около 700 000 израелци от марокански генезис постоянно поддържат доста съществени връзки със своята родна страна.

Също по този начин беше основана Фондация на мароканския юдаизъм, която „ има задачата да разпространява и се грижи за опазването на юдейско-мароканското нематериално завещание, да пази неговите обичаи и да резервира неговите специфики “. Тази нова организация на мароканския юдаизъм идва в миг, когато доближаването сред кралство Мароко и еврейската страна продължава с ускорени темпове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР