Мария Капон е на второ място в листата на коалиция

...
Мария Капон е на второ място в листата на коалиция
Коментари Харесай

Капон: Ако за миг се успокоим, мутрите ще се върнат

Мария Капон е на второ място в листата на коалиция „ Изправи се! Мутри, вън! “ за Пловдив.  Зам.-председател е на Единна национална партия, народен представител в 45-ото и в 40-ото Народно събрание, ръководител на българската делегация евронаблюдатели в Европейския парламент в групата на ЕНП-ЕД през 2005-2006 година

– Г-жо Капон, ГЕРБ загуби на локалните избори в Благоевград, само че какво приказва ниската изборна интензивност и дали тя ще се повтори на 11 юли?

– ГЕРБ не просто загуби, а изпадна отвън балотажа, което демонстрира, че купеният избор е понесъл вреда. Доверието от партията на Борисов се отдръпва. Активността може да изиграе неприятна смешка на всички, само че тук нямам поради просто партиите, а и жителите. Защото всеки, който счита, че казусът с модела Борисов към този момент е решен, бърка. Отстранен е единствено върхът на пирамидата, само че цялата система, подчинена на боязън и корупция, съществува и сега до недрата на страната и общинската власт. Ако за момент пропуснем тази опция, успокоени, че казусът е решен, мутрите ще се завърнат с двойна мощ. Лично аз чакам към 50% интензивност на парламентарните избори. Тези, които са решили, че почивката им в Слънчев бряг е по-важна от бъдещето на децата им, ще сбъркат и ще го схванат при всеки идващ опит да отидат на отмора.

– Борисов падна от власт, само че е явно, че промяната на ръководството нито ще стане елементарно, нито бързо. Какви са стъпките?

– Диктатурата води окопна война. Виждате какъв брой мъчно се вписват бордове на държавни компании. Виждате по какъв начин безочливо се вземат болнични и отпуски с месеци наред. Основният боязън на тези хора е, че далаверите им ще бъдат разкрити, а скромната вяра на някои от тях е, че той ще се върне на власт. Мога да ги уверя – не, той няма да се върне повече на власт. И е значимо всички в администрацията, във компаниите и в фамилиите си да знаят, че те не са отговорни за дейностите на няколко стотин души. Колкото по-бързо се включат във възобновяване на правораздаването, образованието и стопанската система на България, толкоз по-бързо този призрачен сън ще си отиде. Идеята, че след един падишах ще пристигна различен, не е годна, тъй като тогава смяна нямаме. Хората би трябвало да знаят, че са скъпи с моженето, знанието и труда си, а не с рушветите, връзките и шанса да избягат в чужбина. България е богата страна и тук можем да имаме прелестен общ дом, в който разпоредбите са годни за всички.

Никога не съм считала, че ще бъде елементарно. Когато през 2008-а желаех интервенция „ Чисти ръце “ против мутрите и корупцията във висшите етажи на властта, се усещах самотна и ми беше доста мъчно, само че не се отхвърлих. Днес милиони българи желаят това. Дойде му времето. Наистина платихме доста за забавянето, само че искаше време хората да наберат храброст. Сега знам, че още веднъж ще е мъчно, само че към този момент не съм сама и приятелите ми Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Валентина Василева се борят с необикновен порив и се усещам част от тим. В края на краищата това е тимът на България.

Стъпките са няколко и би трябвало да започват паралелно, а не една след друга – правораздаване, стопанска система, обучение. Тези три би трябвало да започват незабавно. Ще финишират по друго време, само че резултата им ще усетят всички, тъй като никой не би дал парите си в нашата стопанска система при липса на правораздаване и риск да бъде ограбен. Или пред неспособност да откри грамотни служащи и експерти. Ето какъв брой просто са свързани нещата. При липса на такова публично устройство, постоянно ще бъдем небогати, заболели и подвластни. Разбира се – опазването на здравето и културата също са значими, само че когато имаме ясни цели и интегрирана идея за промяна на ръководството, резултатите ще дойдат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР