Мария Габриел (в центъра) вероятно ще се занимава с медиите

...
Мария Габриел (в центъра) вероятно ще се занимава с медиите
Коментари Харесай

В навечерието на новата еврокомисия

Мария Габриел (в центъра) евентуално ще се занимава с медиите и образованието в новата Европейска комисия

© Велко Ангелов В понеделник новоизбраният ръководител на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен разгласява листата с имената на новите комисари. Във вторник ще стане ясно кой какви отговорности ще има, както и по какъв начин ще бъде проведена самата Европейска комисия. В края на месеца предстоят чувания в Европейския парламент (ЕП) на претендент комисарите, след което европарламентът ще гласоподава състава на новата Европейска комисия.

Ресорите на множеството комисари към този момент са ясни, както от обществените изказвания на политици от страните членки, по този начин и от циркулиращите в Брюксел няколко листата с разпределението на техните отговорности. В описите има няколко явни неточности, само че във връзка българския комисар Мария Габриел те са единомислещи – ресорът й ще бъде обучение и просвета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Постът на Габриел евентуално ще бъде допълнен с нови аспекти, да вземем за пример медийна просветеност. Докато беше комисар по цифровите въпроси това беше един от акцентите на работата й, което евентуално е повода в новата Европейска комисия на нея да се отрежда да дава отговор за образования и просвета. Именно там официално попада и политиката на Европейски Съюз в региона на медиите (най-вече електронните). Важна стратегия, която е част портфолиото на образованието и културата е " Еразмус ", която финансира обмена на студенти сред страните членки. Като цяло обаче в региона Европейски Съюз няма пълномощия и на ресора се гледа като вторичен.

Въпреки единодушието за ресора на Габриел, информацията към момента не е 100 % сигурна, защото досега няма приключване на информация, което да наподобява като идващо от първоизточника.

Вероятно другият най-интересен за България сектор – върховенството на правото, може да се окаже у чехкинята Вера Йоурова. Досега с това се занимаваше зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс, до момента в който Йоурова отговаряше за правораздаването, правата на консуматори и равноправието сред половете.

Вера Йоурова - еврокомисар по правораздаване, беше скептична към триумфите на българската прокуратура

Фотограф: Велко Ангелов
Ако Йоурова поеме поста, това ще бъде очевиден поклон към източноевропейските страни като Полша и Унгария, чийто държавно управление се оплакваха, че незаслужено са упреквани в нарушаване на правилата на върховенството на правото. Засега обаче назначението не е несъмнено, защото чешкият комисар идва от партията на премиера Андрей Бабиш, който е упрекван в корупция и против него в Прага имаше многохилядни митинги.

Йоурова е по-скоро за дейна роля на Брюксел в региона на господство на закона. Например преди два месеца тя се изрече скептично за опцията за отпадане на Механизма за съдействие и инспекция, който следи промените в региона на правораздаването и вътрешните работи в България и Румъния. Преди това тя обществено се беше усъмнила и в успеваемостта на българската прокуратура.

Като опция на Йоурова се загатва Дидие Рендерс, който беше препоръчан за комисар от Белгия. Рендерс е някогашен министър на финансите и външните работи и точно той предложи през 2016 година нов механизъм за обзор на спазването на върховенството на правото посредством експертни инспекции (peer reviews) от страните членки. Той е и деен последовател на обвързването на спазването на законността с европейските фондове.

Ако до момента зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс (вторият отдясно наляво) беше значим за България, защото отговаряше за върховенството на закона, новата му позиция - да дава отговор за климатичните политики, още веднъж го прави основен комисар.

Тимерманс от своя страна поема политиките в региона на климата, които ще бъдат от основно значение за България. Като претендент за ръководител на Европейска комисия холандският политик настояваше Европейски Съюз да има по-агресивни цели за понижаване на парниковите излъчвания. България към този момент е един от скептиците, като най-малко обществено, министърът на енергетиката Теменужка Петкова твърди, че страната ще поддържа въглищната си промишленост, до момента в който още има първични материали.

Австриецът Йоханес Хан, който в този момент дава отговор за разширението на Европейски Съюз, евентуално ще поеме бюджета. Според " Агенция Европа ", която популяризира един от най-достоверните описи с вероятните ресори на новите комисари, той обаче ще стане комисар по вътрешния ред.

Французойката Силви Гуляр ще поеме или конкуренцията или вътрешния пазар, две области, към които Париж има отявлен вкус. Френското държавно управление влезе в открит спор с актуалният комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, която блокира опита за обединение на влаковия бизнеса на " Алстом " и " Сименс ".

Самата Вестагер е допустимо да стане заместител ръководител на Европейска комисия и да дава отговор за цифровите политики. Вероятно се чака тя да придвижи сблъсъко си с колоси като Гугъл и Apple от региона на конкуренцията в областта на регулацията.

Ирландецът Фил Хогън, който е актуалният аграрни комисар, ще поеме един от най-силните постове в Европейска комисия – интернационалната търговия. По този метод той ще води договарянията с Англия за бъдещето комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Лондон. Неговото място ще бъде заето от поляка Януш Войчеховски.

Бившият италиански министър председател Паоло Джентилиони се чака да стане комисар по вътрешния пазар или по икономическите и финансовите въпроси. Сега последният пост се заема от Пиер Московиси, който беше песимистичен към присъединението на България към еврозоната.

Според " Агенция Европа " актуалният зам.-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис ще оглави енергийната политика на Европейски Съюз. Според латвийските медии той обаче ще продължи, както и до момента, да дава отговор за еврото. Домбровскис лобираше интензивно за българската кандидатура за еврозоната.

Комисар по районното развиване се окачва да стане португалката Елиса Ферейра. Въпреки свадите в страната, Румъния още веднъж се чака да получи мощен сектор и нейната номинация за комисар Рована Плумп да поеме превоза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР