Мария Габриел разкри много свои състояние и образи през изминалата

...
Мария Габриел разкри много свои състояние и образи през изминалата
Коментари Харесай

„Всички обичат“ Мария Габриел

Мария Габриел разкри доста свои положение и облици през миналата седмица на Голямото (п)объркване. Любимата ѝ „ крилата “ фраза, повтаряна като мантра през последните месеци, за „ Нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано “, закупи нова интерпретация през политическите договаряния и ултиматуми - „ Всичко е контрактувано “ в идващия миг се трансформира в „ Нищо не е контрактувано “.

На Габриел ѝ беше отредена ролята на основно настоящо лице (поне под светлината прожекторите) в пиесата на парадокса, която се разигра(ва). Началото стартира преди седмица в неделя през нощта със опасност за празна директория и връщане на несбъднат мандат и приключи със затваряне на кръга една неделя по-късно, най-малко не през нощта – когато Габриел разгласи, че изтегля кандидатурата си за министър председател.

Основното в разгръщането на сюжета, които ни беше разигран, бяха психическата неустойчивост и ненормалност, внезапната промяна на положения на главните участници, както и неочакваните им амнезии, взаимноопровергаващи се изказвания и " радващият ухото " им изказ, изпълнен с обвинявания и завоалирани (или директни) обиди. А на китарата, както нормално, беше (и си е) господин Делян Пеевски.

Ето и някои от „ крилатите “ думи и изрази в седмицата, в която някой мъчно разбираше какво се случва, по какъв начин и за какво се случва и какво следва, само че съвсем никой не си мереше приказките. Ставащото несъмнено беше озадачаващо. Кашата цялостна.

„ Ротация “ - в българския политически речник се очерта да получи пейоративно значение, тоест мръсна дума.

„ Изпълнен мандат “ – това фразеология през седмицата доби необикновен „ реформаторски “ смисъл с принос на ГЕРБ и Мария Габриел към интерпретацията му. Кандидат ротационната премиерка върна досието на президента с изпълнен мандат като показа цялостен лист на Министерски съвет, в който се оказа, че 11 от препоръчаните министри не са дали единодушието си и желаеха да бъдат оттеглени. В бг политиката са ставали много забавни неща, само че това несъмнено беше нов миг – по какъв начин да станеш министър (или нещо друго) без да знаеш и да си дал единодушието си. Само по предполагане на предлагащите.

 Мария Габриел връща осъществявания мандат на Румен Радев. Снимка Българска телеграфна агенция
Така върнатият мандат докара до гневни ответни реакции в друг диапазон на страстите.
" Жал ми е "
„ Жал ми е за нея “ - това разгласи Кирил Петков в изказване на водачите на ПП-ДБ.

Другият съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев беше много по-малко изкусен и по-френетичен.
Кое е " най-красивото лице на мафията "?  Асен Василев. Снимка Българска телеграфна агенция

Миналата неделя, даже и след ултиматума на Мария Габриел, финансовият министър в оставка твърдеше, че е оптимист, само че бързо мина в други положения. Във вторник в допълнение нажежи ситуацията, когато, очевидно фрустриран, направи ширококоментираното си след това изказване:

„ Г-жа Габриел към този момент не е част от решението, а е част от казуса. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България “, разгласи Василев.
 #извинисебе
Изявлението му докара до отвращение от ГЕРБ. И нов сезон на „ Извини се, бе “ (помните ли кой беше Волен Сидеров?!?). А водещият претекст от предната неделя „ ти мен не ме уважаваш задоволително “ в изказванието, че няма равнопоставеност за ГЕРБ в държавното управление, преля в настойчивото искане Василев да се извини.
" Първо едно огромно " извинявай "
" Очаквам опрощение за епитетите и обидите (само в скоби  - строго видяно,  в първото значение на " епитет " главният подобен в изявлението на Василев е  " най-красивото (за лице) ".  С това настояването за извинение се появи Мария Габриел на следващата конференция в сряда заран. Тя не даде знак, че счита, че самата тя дължи опрощение на кандидат-министрите, включени в досието, без да са запитани.​

Мотивът за неотложността на извинението беше удължен и разпрострат от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който излезе иззад завесите на договарянията.

" Ама несъмнено, че има път обратно. Стига Мария Габриел да одобри извинението. А аз ще запитвам тази група (депутатите зад тила му). (...) Първо едно огромно " извинявай ".

И още:

" Учудвам се, че за 9 месеца не се научиха да не употребяват прилагателни. (...) Аз не мога като тях да зачерта последните 9 месеца, не мога към хора, с които сме изкарали хиляди часове дружно, да си разреша епитет. Как можа на господин Василев да му се отрони това от устата, като и като ме нямаше, стоеше в кабинета ми да прави бюджет. (...) Аз ги приканвам незабавно да се извинят на ГЕРБ, само че на първо място на Мария Габриел. "  

(Борисов е прочут с това, че в никакъв случай не употребява прилагателни. В дългата му история като политик той в никакъв случай и една неприятна дума за никого не е споделил. Никога не е съществувал оня диалог с гласа напълно като на водача на ГЕРБ с изключително обидни квалификации за тогавашната председателка на Народно събрание Цвета Караянчева, и то обиди към дамата...Никога не е приказвал за  “тъпанари, пияници, пици с розови кристали, парапети ". Затова и в никакъв случай не му се е налагало да се извинява...няма защо.) 
Жената и претендентът за министър председател
 „ Извинявам се на дамата Габриел, само че не и на претендента за министър председател. "

Това беше реакцията на Василев в извинението-неизвинение. В сряда по бТВ хвърли и друга бомба – „ късмет за договарянията с първия мандат няма “ и кандидатурата на Мария Габриел би трябвало да се отдръпна – „ Г-жа Габриел не би трябвало и не може да бъде министър председател на България… “ Последва контраискането на ГЕРБ ПП-ДБ да отдръпна Василев…
" Не сме в детската градина "
Пореден опит за нормализация и утешение на обстановката опита да внесе от Брюксел министър председателят в оставка Николай Денков, малко в дух  " а мен какъв брой са ме обиждали, но понасям... "

" Драмата през днешния ден е да се стабилизира политическата обстановка, да влезем още веднъж в развой на договаряния. Колкото до обидите дано да припомня, че аз бях персонално обиждан неведнъж от Делян Пеевски, Делян Добрев, и Борисов скоро се включи, само че не сте ме чули да желая извинения, тъй като в политиката няма място за игрички, ние не сме в детската градина ", означи той.
" Кирил Петков да чупи шишета... "  Снимка Българска телеграфна агенция
За да придаде още тежест на нежеланието си да договаря Борисов вкара и други причини в присъщия си жанр.

„ Аз не одобрявам да се срещам с по пет-шест души едновременно и да ме награкат… Ако вие присъствате на среща, в която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата… “, продължи той по традиция „ да изнася “ в лична интерпретация неща от политическата кухня.
" Пеевски заран съпредседателства ГЕРБ... "
" ГЕРБ има съпредседател, който по съвместителство е съпредседател и на Движение за права и свободи. Делян Пеевски заран съпредседателства ГЕРБ, следобяд - Движение за права и свободи ", синтезира обстановката съгласно него съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов също в четвъртък.

Иванов даде и обяснение що е то подписано съглашение и равно ли е устно утвърждение на автограф под документ.

" Няма подписано съглашение. Няма документ приключен и подписан. Одобрението на писмен документ се показва единствено по един метод - автограф. Няма автограф. Всичко останало е метод да ни вкарват в непотребни диалози. Г-жа Назарян твърди нещо, което не може да потвърди ", коментира той. Преди това депутатката от ГЕРБ и една от договарящия екип на партията си Рая Назарян съобщи, че Иванов е одобрил съглашението, само че малко по-късно останалите водачи на " Продължаваме промяната - Демократична Бългрия " са отказали да го подпишат.
" Христо, седни си на столчето… "
Пеевски незабавно се почувства обиден и отговори като още веднъж даде воля на обсесията си от водача на " Да, България ". За да разгласи, че огромният провинен е Христо Иванов малко като в историята за " Крадецът, който вика: дръжте крадеца ".

" Всичко това го прави единствено един човек и това е Христо Иванов. Иска избори, сътрудници. Вижда, че не може да овладее правосъдната власт и по тази причина желае избори. Човекът, който сега хвърля България в избори, това е Христо Иванов. Неговите сътрудници би трябвало да се разсънят и да кажат - " Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието ", включи се той.
 Николай Денков. Снимка Европейски съвет " Вие сте на ход " и още...
„ Вие сте на ход “ – реплика-призив, разменена няколко пъти в заявления и от двете страни на преговорната укрепление с подкана-прехвърляне на топката към отсрещната страна.

Ултиматум/срок – ГЕРБ даде поредност от ултиматуми – 12 часа в понеделник, връщане на мандата във вторник, при 7-дневен период, нов период от Бойко Борисов – до петък, или се внася за гласоподаване правителството…А в петък вечер по „ Панорама “ Мария Габриел изясни, че към този момент няма да се слагат периоди, разговорите още веднъж се водят. Липсата на периоди устоя към ден и половина – неделя и оповестяването, че няма да има държавно управление с първия мандат.

Въобще ГЕРБ показва, че периодите са с цел да не се съблюдават, само че да се тормози и изнервя душевен съперника (противник, досегашен некоалиционен партньор…)

„ Така не се прави “ – също фраза, която постоянно може да влиза в приложимост. Конкретно - това Денков написал на Габриел след листата с министри без съгласие…
„ Всичко свърши “
„ Всичко свърши “ – постави точката Деница Сачева през вчерашния ден, до момента в който Мария Габриел разгласи, че си взема кандидатурата назад.

А ехото отекна. " Необходими са бързи предварителни избори ", включи се незабавно и Пеевски, който е глобен от Съединени американски щати и Англия за присъединяване в корупция.

Няколко часа по-късно министър председателят Николай Денков направи нещо като финален опит - в особено изказване опитва да трансформира точката в многоточие - като прикани ГЕРБ да гласоподава кабинет с министър председател Габриел и същите министри.

В понеделник заран Мария Габриел отдръпна кандидатурата си. А както е споделил класикът " най-хубавото следва ", даже и да наподобява още от същото.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР