Марио Хосен прилича на музикант, за когото точния момент и

...
Марио Хосен прилича на музикант, за когото точния момент и
Коментари Харесай

Марио Хосен: Българите са изключително талантливи индивидуалисти

Марио Хосен наподобява на музикант, за който точния миг и миговете на самодоволство са извънредно значими, с цел да извади от себе си всичко, само че което е кадърен. Това обаче е единствено на пръв взор, тъй като той безусловно живее в музиката и в света на Паганини. И тази „ взаимозависимост “ е най-хубавото нещо, което може да се случи на актьор, кадърен да се измъква от обичания си свят, с цел да разпусне измежду дебрите на историята, мистиката, езотериката, или още по-далеч във времето и пространството – измежду извънземните или футбола!

На 25 ноември зала 1 на НДК посреща неговите „ Между два свята “, само че в търсене на връзка сред екстремността на Паганини и интимния воал на Шопен. Дуелът е сред Марио Хосен и швейцарския пианист Адриан Йотикер. Двамата свирят неизпълнявани досега творби, част от които са със международна премиера в София.



Марио Хосен – за примесите в кръвта, за умеенето да бъдем дружно на сцената и в живота, за българските корени и общности, за професионализма и артистизма, за огъня отвън музиката и за сътрудниците на сцената и отвън нея.

- Защо един българин, роден в прелестния град Пловдив, се споделя Хосeн?

Пловдив е град, в който са живели и живеят потомци на доста нации и култури. Горд съм, че името Хосен е последовател на тази вековна традиция. Да, несъмнено симбиозата по майчина линия на българска, гръцка и еврейска, и по бащина - на арабска, коптска и африканска жила, основават моята персона. И това ме прави да се усещам от дребен жител на света.

- Човек с доста примеси в кръвта сте. Този етнококтейл разреди ли се или се концентрира още повече след заминаването Ви във Виена?

Виена е била епохи столица на империя, а остава и до през днешния ден конгломерат на доста националности. Като космополит се усещам точно тук вкъщи си. Голямата просвета на този град, съчетана с дисциплинираност и ред във всекидневието и в отношението сред хората, потвърждава, че е допустимо взаимното съжителството в естетика на хора от разнообразни етноси и религии.

- Интересувате ли се от българските общности по света? Защо, при толкоз доста надарени актьори и учени, към момента нямаме свое лоби, както всички други народи със забележителна история?

Не се интересувам от общности! Българската не прави изключение. Имам доста българи другари по света от Испания до Канада. Факт е това, което твърдите за лобито, и обяснението е елементарно. Българите са извънредно надарени индивидуалисти. Това е повода мъчно да сътворяваме обичаи в отборните спортове или да имаме симфонични оркестри на международно равнище. Наследство и от епохата на социализма е втълпената химера за безспорното тъждество сред хората.

Не е допустимо да събереш под един народен знаменател работливите и надарените с мързеливите и завистливите... Съжалявам, само че съгласно мен това е огромната причина за неналичието на лоби... Тъжно и трагикомично е, че към това в нашия материален свят се прибавя и фактът, че част от необразованите се взимат за тип " публичен хайлайф " – резултат от тактиката на жълтите медии и актуалната псевдо просвета.

Снимка: Георги Андинов - Ако приказваме за българската част на Вашия репертоар, постоянно свирите Панчо Владигеров. Това ли е единственият български композитор, който заслужава Вашето внимание?

Владигеров е европейски композитор, той отваря вратите на българския фолклор в класическата музика. Той е несъмнено огромната фигура, която ме впечатлява и въодушевява, само че има и доста други огромни композитори, измежду които ще отбележа Марин Големинов, Петър Христосков, Любомир Пипков, актуалните Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов, които ме впечатляват и които извършвам на драго сърце. Обичам българската класическа музика, тя носи неповторимо обръщение!

- Някъде по света срещнахте ли необичайно приложение на цигулката?

За приложение не знам... В Америка и Азия се виждат все по-често неповторими принадлежности, само че като музейни експонати или в ръцете на колекционери фенове, които виждат в тях не духа, а единствено голямата си инвестиция.

Куриоз е също неуместното отношение към музикантите и техните принадлежности в Балканите, където изрази като „ музикант къща не храни “ или поговорки за щурчето което свири, само че не работи и остава гладно, са част от фолклорната традиция... Подобни алегории има единствено в народи, където просвещението и значимата роля на изкуството в живота на хората не са минали своя натурален път на развиване.

- Лесно ли се намират сътрудници за сцената, когато това зависи от Вас самия и би трябвало да се визиите в камерен състав?

Когато зависи от мен, не е мъчно! Имам достойнството огромни музиканти от целия свят да са ми другари – и на сцената срещата с тях е постоянно неповторимо прекарване.

- Какъв е облика на идеалния сътрудник на сцената?

Щастлив съм, когато до себе си на сцената имам ексцентрични, надарени и харизматични актьори, родени за специалността си. Хора, които схващат смисъла на работата си и смирено работят върху себе си в храма на изкуството. За жал, срещаме повече от по този начин наречените " експерти ", в сравнение с същински " актьори " – на сцената и в живота. Да, по този начин е било, по този начин и ще бъде в нашата субективна и илюзорна реалност.

- И в живота ли е по този начин?

Да! Само хора, които са актьори и в живота, си са ми същинските, близки другари!

- Какво може да разпали въображението Ви отвън музиката?

Тайнствата на духа, историята, античните цивилизации, мистиката и езотериката, извънземните и футбола!

- Струва ли Ви се необичайно, че не Ви зададох нито един въпрос, обвързван с Паганини?

Да, и това ми хареса! Благодаря.



Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира с локалната филхармония. Продължава образованието си във Виена. Дипломира се с премия на австрийското министерство на културата за високи креативен достижения. Специализира в Париж при Жерар Пуле. Особена известност му носят осъществяванията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Световнопризнат реализатор и откривател е на творчеството на Паганини. Наричат го „ прероденият Паганини “. През 2018 година прави звукозапис на няколко творби, които светът не е чувал в оригинал от времето на самия Паганини. Паралелно с това, виенското музикално издателство Doblinger разгласи началото на огромен план, обвързван с издание на цялото творчество на Паганини за цигулка и оркестър, под редакцията на Марио Хосен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР