Марин льо Пен беше най-силният глас в страната срещу инициативата

...
Марин льо Пен беше най-силният глас в страната срещу инициативата
Коментари Харесай

Макрон сам си изкопа гроба. Кой сега ще оглави Франция

Марин льо Пен беше най-силният глас в страната против самодейността за изпращане на сили на НАТО в Украйна. Задочният спор с непопулярния президент Макрон укрепва нейната позиция. Западните анализатори признават, че тя има най-големи шансове да управлява Франция през идващите години. Колко действително е това?

" Гласът на милиони "

" Макрон се пробва да се прави боен водач, само че той приказва толкоз нехайно за живота на нашите деца. Говорим за мир или война в нашата страна ", отговори Льо Пен на изказването на френския президент в обществената мрежа “Екс ”. По-късно тя произнесе унищожителна тирада в Националното заседание по отношение на проектите на Макрон.

„ Като удостовери, че изпращането на сухопътни войски не е изключено, Еманюел Макрон направи още една стъпка към обща война. Г-н министър-председател, ще предадете ли на президента на републиката гласа на милионите французи, загрижени от тези мнения? “, обърна се Льо Пен към държавния началник. И обра овациите. И освен измежду съпартийците от фракцията на “Националния общ брой ”.

Досега във Франция няма съществени изследвания за това по какъв начин популацията е възприело войнствената самодейност на Макрон. Но Льо Пен надали преувеличава, когато приказва за „ гласа на милиони “. “Националния общ брой ” е мощно показан в Народното събрание: 88 депутати от 577. Социологическите изследвания демонстрират, че политическото значение на Народно събрание непрестанно нараства.

Все по-близо до успеха

Проучване от февруари на Френския институт за публично мнение (ИФОП) показва: Льо Пен е пожеланият президент на страната. Следващите президентски избори са едвам през 2027 година А в този момент щеше да събере 36% на първия кръг. Най-близкият съперник, министър председателят Габриел Атал, има 22%.

На втория тур Льо Пен щеше да получи 51%. Това е груба версия, като се вземат поради единствено последователите на „ Националeн общ брой “. Освен тях има и други десни сили като партията “Реконкиста ” на Ерик Земмур с рейтинг от шест %. Ясно е, че тези гласоподаватели няма да отидат при Атал.

Това обаче не е изненада. Директорът на ИФОП Жером Фурке призна още през юли 2022 година след избирането на Макрон за втори мандат: Льо Пен е способна да стане президент. И в този момент той споделя: сюжетът за победа на Народно събрание „ в никакъв случай не е бил толкоз достоверен “.

Дясното се консолидира

Позицията на Льо Пен се ускорява и след отдръпването от поста началник на “Националния общ брой ”. В момента тя оглавява единствено парламентарната секта на партията, фиктивен водач на Народно събрание е Жордан Бардела. Но той не се трансформира в системообразуваща фигура за десницата.

Льо Пен е авторитетна и в Европа като цяло. Около нея се сплотяват консервативните сили на Европейски Съюз, тя си сътрудничи с унгарския министър председател Орбан, водача на авторитетната италианска “Лига ” Матео Салвини и “Алтернатива за Германия ”. Изборите за Европейски парламент ще се проведат през лятото. Спечелвайки болшинство там, консерваторите ще могат да поправят политиката на Брюксел.

„ След четири месеца гласоподавателите може да се усъмнят в това, което назовават “опасностите от националистическата дясна партия “, отбелязва френският политолог, лекар на историческите науки Елен дьо Лозун, „ Съмнително е, че ръководещите елити ще бъдат в положение да настрои хората против консерваторите ”, добавя той.

“Франция е разграничена. Агенция Франс Прес и редица известни вестници назовават Народно събрание „ крайнодесни “, други издания избират термините „ популисти “ и „ националисти “. „ Национален общ брой ” не готви връщане към фашизма, то съблюдава закона. Активно взе участие в демократичния живот ", акцентира Жан-Ив Камю, експерт по крайнодесните придвижвания в Европа от мозъчния концерн ИРИС. И прибавя, че Земмур в доста връзки е „ доста по-радикален от Льо Пен ".

Сплашването не работи

Бенджамин Хадад, народен представител от партията на президента “Възраждане ”, също е склонен, че към този момент няма политически смисъл да се демонизира Народно събрание. " Ние се борим с тяхната платформа и полезности. Смятаме проектите им за рискови за страната и Европа. Но не мисля, че би трябвало да подхващаме морализаторски метод - не работи. Позоваването на историята е по-малко дейно от разискването на програмната точка по точка “, споделя Той.

Самият Макрон обаче се оказа в неуместна обстановка, откакто гласоподава в края на 2023 година законопроект за имиграцията. Имаше доста общо с програмата Народно събрание. Льо Пен поддържа закона. „ Възраждане “ се опита да се дистанцира от сходно „ обединяване “, като уточни, че би се справило и без опозиционни гласове. Това обаче не попречи на Льо Пен и Бардела да нарекат случая „ идеологически успех “ на тяхната партия.

„ Ренесансът “ на Макрон губи и в друго направление. Протежето на президента, министър председателят Атал, трябваше да служи като противотежест на Народно събрание и младия Бардела. Съдейки по анкетите, това не се случи.

Основното достижение на “Националния общ брой ” е консолидираното в политическата система. Гласуването на законопроекта за миграцията беше повратна точка в този смисъл. Льо Пен излезе от безмълвната съпротива, с цел да взаимодейства, и също така го обърна в своя изгода. Избирателите я виждат не като рискова мощ, а просто като политик. Ако през 2002 година Жан-Мари льо Пен загуби президентските избори от Жак Ширак под лозунгите „ За апаш, само че не и за фашист “, през днешния ден сходна изразителност не работи, споделя Доминик Рение, шеф на френския изчерпателен център “Фондапол ”. „ Страхът от десните е надценен в публичното мнение. Хората считат, че Льо Пен е като тях ”, споделя той.

Ситуацията в чужбина също оставя своя отпечатък. Например в Италия, където министър председателят Джорджа Мелони е на власт от година и половина. Преди изборите тя постоянно беше упреквана в прям фашизъм и проекти за разрушение на европейския ред. Всъщност тя показва сдържаност и на моменти даже явна преданост към Брюксел. В такива условия за центристите става все по-трудно да играят на картата „ опасност отдясно “. Всичко това ускорява Льо Пен.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед29001Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед42236Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед106096Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед147071Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед15379Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377477Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед147071Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116974Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед106096Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед101813Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Васил Проданов Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР