Мариета Григорова е зам.-председател на Управителния съвет на Националното сдружение

...
Мариета Григорова е зам.-председател на Управителния съвет на Националното сдружение
Коментари Харесай

Мариета Григорова: Тол таксите със сигурност ще доведат до поскъпване на стоки и услуги

Мариета Григорова е зам.-председател на Управителния съвет на Националното съдружие на българските спедитори. Тя управлява „ Гебрюдер Вайс “ ЕООД – дъщерно сдружение на австрийския тръст Gebrüder Weiss, чиято история датира от XV век насам. Григорова е шеф на дъщерната спедиторска компания още от основаването й през 1993 година. Actualno.com я потърси за изявление по тематиката за тол таксите, за упованията и провокациите пред сектора.     
Г-жо Григорова, несъмнено следите с интерес полемиките към въвеждането на тол такси в България. Според Вас в този момент ли им е времето?
Рано или късно би трябвало да влязат. Струва ми се, че е безпредметно да обсъждаме в този момент или по кое време. Със същия триумф можем да кажем, че са закъснели.
А по какъв начин ще коментирате последното съглашение сред автобусните превозвачи и държавното управление за намаляването им приблизително с 40%?
Споразумението е освен с автобусните превозвачи, а с превозвачите въобще. Това визира транспортите на артикули, освен на пасажери.
Но нали те бяха оповестили митинг и тъкмо преди него се стигна до свалянето на таксите?
Това предложение в действителност беше направено още в границите на предходното публично разискване ноември-декември месец. Според мен е много премерено. Никой не възразява против тол таксите. Наистина никой. Всички са уверени в нуждата от тях. В рамките на последното разискване в края на предходната година обаче другите организации - браншови, професионални, изрекоха редица причини в интерес на едно по-плавно въвеждане – да се стартира с по-ниски ставки, с по-стеснен обсег на пътната мрежа и последователно да се усилват. Това предложение, тези ставки бяха дискутирани и предлагани от страна на професионалните и браншови организации. Така, че не е кардинално ново, само че то е по-премерено и по-леко ще бъде поето от пазара най-общо.
Тоест, концепцията е да не се вкарват по този начин стремително още през цялото време?
Да, постоянно е по-лесно когато по малко започваш и гладко навлизаш в един развой. Новото предложение, с по-ниските такси, което в този момент сега е обещано за разискване, е един по-щадящ вид.
Но е отстранена и част от пътната мрежа?
Да, втори клас пътища са извадени от обсега на тол таксата. Предложението е рационално, щадящо във всяко отношение. Единствената неволя е, че до последния миг не е ясно кое важи въпреки всичко. Има утвърдени публично оповестени цени, ставки. В същото време се разискват нови, понижени, които при съблюдаване на законовите периоди и процедури ще бъдат одобрени публично най-рано в средата на февруари. След това има две седмици да се подготвим за тях. Процесът на договаряне на пътните такси с превозвача и неговите клиенти, по-нататък по веригата клиенти - всичко това лишава време. Това е един налог, който би трябвало да се трансферира по веригата до крайния консуматор. По същия метод, както и данъкът за добавената стойност се трансферира.
При състояние, че има единодушие сред държавното управление и превозвачите, не може ли да оферирате последния вид?
Как да оферираме този вид, като формалното съобщение на държавното управление е с високите ставки!? Това важи сега. И представете си по какъв начин аз беседвам с един интернационален тръст и споделям: " Вижте в този момент, това са ставките и толкоз ще коства тол таксата, обаче вероятно към края на февруари ще знаем дали няма да са по-ниските ". Има чисто софтуерно време да се проведат договарянията, да се утвърдят, даже в случай че няма различия. Ако щете даже да се заложат в системите по този начин, че от 1 март системите да стартират да фактурират с новите цени. Има известна административна работа, която лишава време. И да, веселя се, че по-плавно ще въведем тол таксите. В същото време се опасявам, че можем и да загубим.
Защо?
В обстановка на неизясненост и безпорядък постоянно съществува висок риск от неточности. Например формалният калкулатор на АПИ работи с „ високите “ цени. „ Ниските “ би трябвало да се считат на ръка – ето евентуален източник на неточности.
От какво софтуерно време се нуждаете, с цел да се подготвите съответно за смяната?
Ние, спедиторите, по време на редица срещи в най-различни формати, не един път казвахме, че към месец и половина чисто време е един рационален период, в който да се изчислят, да се създадат сметките, да се договорят и да тръгне системата.
Въвеждането на тези такси, даже и понижени, ще докара ли до съществено повишаване на артикули и услуги?
Със сигурност. Превозвачите не могат да поемат тези такси за своя сметка; ние- спедиторите и снабдители на логистични услуги (ние стоим  между превозвачите и бизнеса, бил той произвеждане, търговия и така нататък ) също не можем. Не е редно и няма икономическа логичност в това, някой участник във веригата на доставки да поема за своя сметка налог. Вътрешните превози, дистрибуцията в страната ще се оскъпи.
С какъв брой % ще се оскъпят вътрешните транспорти на артикули?
Не мога да посоча някакъв %, тъй като е доста друго какво се вози, по какъв начин се вози. Различна е базата, от която потеглят. При тол таксата е закрепено да речем 50 лв. по една права, само че зависи какви са контрактуваните цени. Ако контрактуваната цена е 100 лв., тези 50 лв. тол такса се явяват 50% нарастване. Ако обаче контрактуваната цена е 200 лв., с тези 50 лв. нарастването е 25%.
Значи не може да предположите даже нарастване от-до?
Не, това би било  чиста нечиста сделка. Все отново ние продължаваме да считаме. Увеличението на транспортните разноски след 01.03.2020 обаче е реалност. А по-късно  трябва да се наблюдава какъв дял има превозът в цената на един артикул. Примерно какъв дял имат транспортните разноски в цената на хляба, на брашното. Може да е доста невисок дял и да не се отрази доста на крайната цена.
АПИ нали бяха разгласили такива таблици с хипотетични цени на главните артикули?
Да, тази информация беше обществена, мисля. Ние обаче останахме с усещането, че симулациите са правени на база на един съответен модел, който не отразява тъкмо обстановката в страната.
Как по този начин?
Ще Ви дам следния образец: складът ни е в Мусачево и ние зареждаме в София. Това са някакви стотинки за каквото и да било - брашно, ориз, самун. Ако обаче от нашата база зареждаме Пловдив или  Варна, обстановката към този момент е друга.
Вашият отрасъл към този момент предизвестил ли е своите контрагенти за идната смяна?
Нашият отрасъл, който по насила би трябвало да е доста еластичен, е почнал да се готви за тази смяна още от дълго време. Предупреждаваме всички - нови и остарели клиенти, за идната тол такса. Тя беше два пъти отлагана във времето. Сега сме в развой на преговори.
Значи вие сте изчислявали, в този момент преизчислявате, с цел да ги уведомите?
Да. Това е малко объркващо, тази липса на бистрота. Мисля, че от позиция на бизнеса, по-важно е да има предвидимост и опция за обмисляне. Сякаш това е по-важният детайл. От друга страна пък би трябвало да се радваме на този по-плавен преход, с ниските ставки.
Как стои въпросът с фрагментите във вашата сфера?
Като във всички други сфери. Просто няма хора. Това се вижда с просто око. Трудно е да се намерят тъй наречените blue collars ( " сини якички " - тези, които правят физическа работа - б.р.), само че мисля, че във всички сектори липсват. На никой не му се работи физически труд, въпреки на днешно време той да е по-скоро интелектуален и в дребна част физически. Никой не носи на тил и не хамалува. Работи се със скенери, системи, с машини и прочие
И няма фрагменти, тъй като са отишли в чужбина или има, само че не им се работи?
Принципно тази работа, която има детайл на физически труд, не е привлекателна и атрактивна. Отделно от това качеството и мотивацията също липсват, само че това не е проблем на нашия отрасъл, а на обществото.
По отношение на експертния капацитет - има ли учебни заведения, които образоват фрагменти за вашия отрасъл?
Не, и в никакъв случай не е имало. Откакто аз работя за тази компания - 28 години, ние постоянно сме вземали млади, необучени хора и сме ги обучавали и развивали при нас.
Значи нямате и вяра?
Напротив, имам вяра! Вече втора година имаме партньорски гимназии, които работят по дуалната форма на образование – професионалната гимназия в Гара Елин Пелин и ПГ по превоз " Макгахан " в София.
Какъв е резултатът от взаимната ви активност?
Още не знам. Миналата образователна година за пръв път образуваха паралелки " Спедиция и логистика ". Тази година отново има, само че чак в 11 клас ще стартират да идват при нас да работят. Засега единствено се опознаваме и се стараем да запалителен децата за нашата специалност. Имам вяра, че и висшите учебни заведения ще стартират да дават все по-приложими познания, тъй като до момента малко се разминаваха с действителността. Поне тези, с които имаме досег.
Във висшите учебни заведения отваря ли се прозорец за образование на специалисти, от които вашият отрасъл се нуждае?
Те по принцип са дейни, имат предпочитание. Ние от години работим с УНСС, с ВТУ " Тодор Каблешков ". Изнасяме лекции. Имат интерес и доста биха желали да създадат образованието си по-атрактивно, по-приложимо, по-прагматично. Ние ги подкрепяме по всевъзможен метод, само че това е муден и комплициран развой.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР