Маргинал по етимология са хората, които са се самоизключили и

...
Маргинал по етимология са хората, които са се самоизключили и
Коментари Харесай

Високата култура и неграмотният безработен са еднакво маргинални за властта

" Маргинал по етимология са хората, които са се самоизключили и нямат връзка с страната. "

Финансовият министър Владислав Горанов, популярност богу, най-накрая обясни от високите телевизионни трибуни, че не е имал поради самоосигуряващите се юристи, архитекти, художници, писатели. Той даже се зачуди за какво са се обидили, та и Комисията за битка с дискриминирането сезирали - по какъв начин изобщо им е минало през мозъка, че той, министърът, ще назова маргинали представителите на такива елитни специалности и гении... щом си заплащат осигуровките.

Много преди да науча думата маргинал на български, я научих в часа по френски от френския вестник " Юманите ", от който учителката ни прочиташе по нещо, с цел да осъвремени интереса ни отвън Русо и Юго. Та тя, учителката, ни преведе думата маргинали като... безработни хора. Знаете, че при капитализма има безработни, додаде с естествена идеологическа увереност.

Самоизключването? То е взаимно

Как става самоизключването? И дали маргинали са единствено ромите, които не изпращат децата си на учебно заведение, за което загатва Горанов?

За да си маргинал, би трябвало да си незает, другояче връзката с страната я имаш по дифолт, ще ти я подсети самата тя с налога. А с цел да не си незает, би трябвало да имаш обучение, специалност, поминък. Преди време синдикален деятел ми описа по какъв начин прекосил преднамерено пешком западните квартали на София до центъра, с цел да огледа междинните професионални учебни заведения от близкото минало, в които се придобивала специалност, и преброил най-малко седем-осем тогавашни учебни заведения, изоставени, порутени, с изпочупени прозорци.

Така че точно от трайно безработните, за които бюрата по труда не могат да предложат никаква работа и най-после поемат да берат портокали и ягоди по света, а в този момент международната зараза ги връща, се рекрутират маргиналите. Те са плодът на всяка радикална смяна, или промяна, която се прави от случайници на власт, виждащи най-вече до върха на носовете си, подтиквани само от задачата да стоят на власт.

Печалба за опазването на здравето или производство на маргинали

Държавата в лицето на финансовото министерство има директна отговорност за изключването на огромни групи хора, измежду тях и безработни, съответно от наложителното здравно обезпечаване. От старта на здравната промяна с въвеждането на наложителното здравно обезпечаване през 1999 година до 2010 година възобновяване на здравноосигурителните права беше допустимо, като се платят вноските за една година обратно. И значително хора, в това число безработни, си възстановяваха правата, с цел да не останат напълно отвън борда, най-малко за здравето си.

През 2010 година интервалът стана 3 години. Мнозина се разколебаха и единствено такива, които се срамиха да бъдат считани за декласирани видове, и доста им се искаше да бъдат третирани като постоянни жители, в случай че се разболеят, се навиха да платят за три години обратно здравните вноски.

През 2015 година наложителният интервал беше продължен на 5 години. Е, майната ви, рекоха си искащите да се класират. Гледайте си работата. Ще я карам без здравни права. Да мра. Ще си остана маргинал.

През тези години Владислав Горанов е непроменяемо в Министерството на финансите е и вземал решения.

Най-малкото като заместник-министър (2010 г.), и министър (2015 г.).

И до момента в който доскоро той недоумяваше за какво свободните специалности са разпознали себе си в думата " маргинал ", за която пък категорично акцентира, че не била обидна, в неделя призна, че и на тях ще им бъдела отпусната помощ. " Краткосрочно с безлихвени заеми, с концепцията, че тяхната активност след 2-3 месеца ще продължи ".

Само че финансовият министър не направи разликата сред краткосрочната помощ за един актьор и сигурното умиране на целия културен живот поради пандемията. На Театъра да вземем за пример - вековното очакване в " оня друг идеален свят ", признакът на глада на цели генерации за... просто за Култура. Иронията се натрапва - високата просвета и необразованият незает са еднообразно маргинални.

Така че Горанов е прав в едно - в случай че думата маргинал е обидна, то надалеч не е единствено за маргинала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР