Маргарита Самсарова,Виена, Специално за ДУМАЗа първи път в историята на

...
Маргарита Самсарова,Виена, Специално за ДУМАЗа първи път в историята на
Коментари Харесай

За първи път жена стана канцлер на Австрия

Маргарита Самсарова,
Виена, Специално за ДУМА

За първи път в историята на Република Австрия жена стана канцлер. Това е 69-годишната Бригите Бирлайн - ръководител на Конституционния съд. Тя бе избрана от президента Александър Ван дер Белен за краткотрайно изпълняващ този пост до произвеждането на предварителните парламентарни избори през септември т.г.

Изборът й бе посрещнат с утвърждение от главните партии. От Австрийската националната партия (АНП) на досегашния канцлер Себастиан Курц обявиха поддръжката си за Бирлайн, определяйки я като " извънредно способена и опитна персона ". Лидерката на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер, която настояваше за съставянето на експертно държавно управление, уточни, че нейната партия ще работи добре с краткотрайния кабинет за постигането на непоклатимост и диалогичност. Бригите Бирлайн получи цялостно утвърждение и поддръжка от досегашния съдружен сътрудник на АНП - Партията на свободата, в лицето на нейния нов ръководител Норберт Хофер, който смени на поста забъркания в корупционния скандал, прочут като " абсурда Ибиса ", Хайнц-Кристиан Щрахе. Компетентност и подготвеност за разговор са качествата, поради които препоръчаният от президента претендент за канцлер получи утвърждението на всички партии.

Бригите Бирлайн е определяна като извънредно амбициозна, а политическите й възгледи са най-вече консервативни. Но едно от качествата, поради което е ценена, е нейната обективност, която в сегашния миг бе от решаващо значение при избора на канцлер.Винаги елегантна 69-годишната виенчанка е фен на оперното изкуство. Тя е чест клиент в театрите, на концертите и вернисажите. Нейните занимания включват колекционирането на творби на изкуството и ветроходството.

Експерти вместо политици

При избора на новите министри Бригите Бирлайн заложи на високопоставени опитни чиновници в обособените министерства без значение от партийната им колоритност. За вицеканцлер и министър на правораздаването Бирлайн избра 70-годишния Клеменс Яблонер, някогашен ръководител на Върховния административен съд и професор по доктрина на правото във Виенския университет, а за външен министър Александър Шаленберг, който оглавяваше отдела по европейските въпроси в министерството на външните работи. Роден е в Берн през 1969 година, където татко му е дипломат, а след това става общоприет секретар на австрийското външно министерство. Детските и юношеските му години минават в Индия, Испания и Франция. В интервала 1989-1994 година учи право във Виена и Париж, а по-късно европейско право в Европейския лицей в белгийския град Брюж. След като приключва висшето си обучение първият му чуждестранен пост е в Представителството на Австрия в Европейски Съюз, където пет години оглавява правния отдел. Завръщайки се в Австрия, става представител на някогашния външен министър Урсула Пласник, а по-късно и на нейния правоприемник Михаел Шпинделегер (и двамата от АНП). В качеството си на външен министър Себастиан Курц го издига в служба и го прави началник на " стратегическото външнополитическо обмисляне ".При избора на Курц за канцлер, Шаленберг минава също на работа във федералното канцлерство, където оглавява щаба за тактика и обмисляне. Той отговаряше за работата по австрийското европредседателство през втората половина на м.г.

Най-костелив орех се оказа постът на вътрешния министър. По него партиите мъчно реализираха единодушие. В последна сметка новият министър на вътрешните работи е Волфганг Пешорн, доскорошен ръководител на Финансовата прокуратура. За министър на финансите бе посочен Едуард Мюлер, висопоставен чиновник от финансовото министерство, а за министър на защитата Томас Щарлингер, генерал-майор от австрийските въоръжени сили и от януари 2017 година адютант на президента Ван дер Белен.

За първи път в кабинета, формиран от 12 души, броят на дамите и мъжете е еднакъв. Ирис Раускала поема министерството на образованието, Елизабет Удолф-Щробл - на стопанската система, Бригите Царфл - по обществените въпроси, Мария Патек - на земеделието, Инес Щилинг - по въпросите на фамилията. Всичките те са заемали до момента значими постове в министерствата, които оглавяват.

При представянето на Бригите Бирлайн президентът Александър Ван дер Белен уточни, че задачата на нейното държавно управление е надеждно реализиране на настоящите задания до предварителните избори.

В рамките на по-малко от месец Австрия мина през корупционен скандал, провокирал цивилен митинги и разпад на държавното управление, съставянето на нов временен кабинет, който обезпечи естественото протичане на евроизборите и определянето на краткотрайно държавно управление, което да приготви предварителните парламентарни избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР