Маргарет Тачър не е на власт от 1990 г. Всъщност

...
Маргарет Тачър не е на власт от 1990 г. Всъщност
Коментари Харесай

Най-желаната подкрепа в битката за следващ британски премиер? Тази от привържениците на Тачър

Маргарет Тачър не е на власт от 1990 година Всъщност тя не е сред живите от 2013 година Но някогашната премиерка от Консервативната партия постоянно бе споменавана в тазседмичната конкуренция за избор на идващ английски водач на мястото на Борис Джонсън, предава Българска телеграфна агенция.

Тачър, най-поляризиращият министър-председател в актуалната английска история, е еднообразно ненавиждана и почитана, защото смаза волята на профсъюзите и приватизира голяма част от промишлеността. Твърда и открита, тя изведе консерваторите до три изборни победи и ръководи от 1979 година до 1990 година – най-дългият непрестанен интервал на власт за английски министър председател от над 150 години.

Фаворитът в конкуренцията за идващия водач на Англия, някогашният министър на финансите Риши Сунак, съобщи, че неговата икономическа визия на процедура е " рационален тачъризъм ", откакто влезе в спор с други претенденти, като отхвърли да обещае неотложно понижаване на налозите.

Министърката на търговията Пени Мордонт сподели тази седмица, че, като Тачър, и тя е подценявана, тъй като е жена. Министърът на финансите Надим Захауи съобщи, че Тачър е негов политически кумир и нейният генезис като щерка на магазинер му е посочил, че всеки може да успее във Англия.

Кандидатите се борят за наследството на Тачър, частично тъй като в този момент се пробват да очароват двестате хиляди членове на Консервативната партия, призвани да изберат идващия министър председател, а не милиони английски гласоподаватели, както се случва на парламентарните избори. А тази членска маса е формирана главно от бели, застаряващи и мъже, които почитат Тачър.

" Тачър си остава политическа героиня за доста от членовете на Консервативната партия, огромна част от които са на възраст, на която пазят ослепителен спомен за времето на Тачър и го считат за някои от най-великите политически години, които са претърпели ", сподели Джонатън Тонг, професор по политика в Ливърпулския университет. " Няма да бъдете определен, в случай че критикувате Тачър ", добави той.

" ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ "

В момента Англия претърпява непрекъснато възходяща инфлация, бюджетни дефицити, растящи налози и безредици в индустрията, които, макар че не са покрай равнищата от 70-те и 80-те години на предишния век, провокираха публикуването мнения в медиите, че страната още веднъж навлиза в интервал на застоялост.

През 1979 година, когато съгласно доста английски водачи страната е изправена пред неминуем стопански крах, Тачър слага начало на обществени и стопански промени, в това число понижаване на налозите, подкрепено от откриването на нефт в Северно море. Тя дерегулира финансовия бранш, приватизира държавните промишлености и оказва помощ на стопанската система да се съживи.

Въпреки че усъвършенства живота на милиони хора, нейното решение да затвори нерентабилни промишлености предизвиква трайни стопански последствия в елементи от Англия. Безработицата се удвоява в средата на 80-те години на предишния век, достигайки равнище, което не е било отчитано от Голямата меланхолия и в някои елементи на Северна Англия Тачър и до през днешния ден остава фигура, предизвикваща ненавист.

Повечето консервативни претенденти, оставащи в конкуренцията за правоприемник на Джонсън, напълно поддържат политическото завещание на Тачър и оферират свои лични тълкования три десетилетия откакто тя беше свалена от власт от личната си партия.

Сунак сподели, че със своята нерешителност при боравене на финансите на страната следва по-отблизо от противниците си икономическия метод на Тачър. Той оприличи нейното детство, прекарано над магазина за хранителни артикули на татко ѝ, със своето лично, през което той е помагал в аптеката на майка си. " Трябва да спечелиш това, което харчиш ", съобщи Сунак пред " Телеграф ". " Бих описал това като рационален тачъризъм. Вярвам, че това е същото, което Тачър би направила ", добави той.

Захауи, самоизградил се милионер, дошъл в Англия като дете и без да приказва британски, очерта своята фантазия да стане съвременна мъжка версия на Маргарет Тачър. Той даже въвлече името й в политически диалог за затлъстяването. " Когато приказваме за налози, ние приказваме за независимост ", сподели той. " Свободата да избираш защо ще похарчиш мъчно извоюваните си пари, свободата да избираш храната, която купуваш в супермаркета, без да бъдеш наказван от страната за това, че искаш шоколад ", добави Захауи.

Главната прокурорка Сюела Брейвърман съобщи през май, че нейните идоли са Тачър и героят от времето на войната Уинстън Чърчил. Друга водеща кандидатка, външната министърка Лиз Тръс, сходно на Тачър, приказва с възторг за свободна търговия, ниски налози и дребна страна. Тя се снима в танк и по различен мотив с кожена шапка, правейки препратки към известни фотоси на Тачър, направени, до момента в който тя беше на власт и беше наричана " Желязната лейди ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР