Маргарет Атууд е тазгодишният лауреат на Дейтънската литературна награда за

...
Маргарет Атууд е тазгодишният лауреат на Дейтънската литературна награда за
Коментари Харесай

Маргарет Атууд получи Дейтънската литературна награда за мир

Маргарет Атууд е тазгодишният лауреат на Дейтънската литературна премия за мир. Канадската писателка е създател на бестселъра " Историята на прислужницата ", който въодушеви едноименния сериал на HBO. Творбата е една от най-съществените дистотопии, които засягат правата на дамите – тя показва хипотетично бъдеще на Съединени американски щати, където дамите с репродуктивни качества са толкоз малко, че се трансформират в робини на заможните фамилии.

Атууд, която работи и като преподавател, е отличена за изцяло творчество с премията " Ричард С. Холбрук ". Наградата носи името на американския посланик, съдействал за постигането на Дейтънското спокойно съглашение през 1995 година

В творчеството й участват също есета, позия, литературна рецензия, документални произведения и художествени романи, а " Историята на прислужницата "  се радва на толкоз необятен интерес, че дистопичната й действителност постоянно е сравнявана с политиката на сегашния американски президент Доналд Тръмп. Атууд не пропуща да изяви позицията си в обществените мрежи по значими публични въпроси, по тази причина и изявленията й постоянно провокират задълбочени полемики в Туитър. Екранизацията на „ прислужниците “ пък предизвика доста американки да се преобличат като героините на Атууд – с червени наметала и бели бонета, и да посещават политически събития в опит да изразят позиция.

Феминизмът е водещ в творбите на канадката, само че визира и още значими тематики като екологията. Шарън Раб, създател и ръководител на фондацията, присъждаща премията, посочи огромния литературния триумф на Атууд, тъй като съумява и да образова читателите и да им коментира концепцията на обществената правдивост.

" Маргарет Атууд продължава да ни припомня да не си мислим, че " това не може да се случи тук " и през днешния ден повече от всеки път уроците й са настоящи ", разяснява той пред Асошиейтед прес.

Дейтънската литературна премия е с награда на стойност 10 000 $. Сред предходните й лауреати са Ели Визел, Стъдс Търкъл и Джон Ървинг. Церемонията по връчването на тазгодишната премията в началото трябваше да се състои през октомври, само че по-късно бе отсрочена за 2021 година

 
Първият видео тийзър на сезон 4 на " Историята на прислужницата " е тук!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР