Манията да се вдигат огромни стоманобетонни сгради се пренесе и

...
Манията да се вдигат огромни стоманобетонни сгради се пренесе и
Коментари Харесай

Гърми скандал! Кмет на „Да, България!“ бетонира и ударно застроява парк „Заимов“ в София

Манията да се подвигат големи стоманобетонни здания се придвижи и на сякаш предпазената от закона територия на един от по знамение запазили се паркове в центъра на столицата – обичания на генерации софиянци и посетители на града парк „ Заимов “, установяват с паника от съдружие „ Кинопамет “.

С разрешението и с утвърждението на издигнатия от политическа партия „ Да, България! “ кмет на регион „ Оборище “ Николай Александров посред зелената повърхност на ъгъла на бул „ Янко Сакъзов “ и бул „ Евлоги и Христо Георгиеви “, единствено на броени метри от спектакъл „ Сфумато “ и общински спектакъл „ София “, се лее бетон, инсталира се арматура и се строи нова солидна постройка, „ отхапала “ по най-безобразен и абсурден метод част от самия парк „ Заимов “.

На строителната ограда в парка е закачена осведомителна табела, която оповестява, че се прави „ реорганизация на съществуваща социална тоалетна и надстройка за Банков офис, УПИ IV за парк и КОО, кв. №582, регион „ Оборище “, ъгъла на бул „ Янко Сакъзов “ и бул „ Евлоги и Христо Георгиеви “, Зона Г13 – юг, смяна по време на строителство – Бистро/Бърза закуска “.

Смаяните от протичащото се поданици на регион „ Оборище “ не могат обаче да схванат и проумеят какво тъкмо постанова в парка да се подвига нов банков клон с паркинг към него или пък да се строи солидна, монолитна постройка на огромно питейно заведение на няколко етажа, само че резултатите са „ забележими “ – очевидци сме по какъв начин поради бетонния строеж е налице брутално „ орязване “, съкращаване на територията на фамозния парк „ Заимов “, показват от съдружие „ Кинопамет “.

Настояваме в тази връзка столичният кмет Йорданка Фандъкова, органите на Дирекция за народен строителен надзор /ДНСК/, Направление „ Архитектура и градоустройство “ към Столична община и Дирекция „ Зелена система “ да упражнят най-накрая пълномощията си, като спрат неотложно скандалния строеж в парка „ Заимов “, който най-вероятно ще повлече след себе си инициирането и на други нови сходни градежи в парка, до момента в който градината не се „ трансформира “ в един плътно застроен бетонен квартал, без каквато и да е диря от зеленина, декларират от сдружението.


Редно е госпожа Й. Фандъкова да в профил неотложно от служба и районния кмет на „ Оборище “, който не е подхванал безусловно нищо, с цел да попречи на повдигането на неуместната постройка с мощна стоманобетонна структура в самия парк, който е общинска благосъстоятелност, акцентират от съдружие „ Кинопамет “.

Общинарите от „ Оборище “ са длъжни да дадат и пояснения за какво и на какво съображение са позволили опцията в публичните озеленени площи да се издигне солидна постройка в крещящо нарушаване и на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Както е известно, законът позволява при избрани условия в паркове и градини да се инсталират единствено краткотрайни преместваеми обекти, само че в тази ситуация с въпросния нов едносъставен стоманобетонен строеж в парка „ Заимов “ и дума не може да става за елементарно преместваемо краткотрайно оборудване, уверени са в гражданското съдружие.

А защото градежът в парка е осъществен в очевидно нарушаване и на нормите на Закон за устройство на територията, той следва да бъде отстранен в най-кратки периоди, а унищожената зелена повърхност – възобновена, акцентират от съдружие „ Кинопамет “.

Време е и Министерството на културата да даде на историческия парк „ Заимов “ предпазен статут на монумент на културата на градинското и парковото изкуство с категорията "национално значение ", като по едно и също време с това служителите на Боил Банов следва прецизно да дефинират и режимите на охранителните зони в него, декларират от съдружие „ Кинопамет “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР