Манипулаторите са навсякъде сред нас, от родителската къща до телевизора.

...
Манипулаторите са навсякъде сред нас, от родителската къща до телевизора.
Коментари Харесай

5 НАЧИНА ДА ПОБЪРКАТЕ МАНИПУЛАТОР

Манипулаторите са на всички места измежду нас, от родителската къща до тв приемника. Как в точния момент да разпознаем, че имаме работа с майстор-манипулатор и по какъв начин да го надвием на негова територия?

Майсторът на операциите постоянно употребява едни и същи техники, като за всяка си има противоотрова.

Изопачаване на обстоятелствата

Манипулаторите обичат да извъртат обстоятелствата, тъй че даже и ти започваш да се съмняваш защо тъкмо става дума. Класическият образец за сходен фокус е изказванието, че „ щом се бориш за правата на дамите, значи мразиш мъжете ”. Само дето едното не води към другото.

Борбата за ползите на една група не значи битка против друга; можеш по едно и също време да обичаш и Ню-Йорк, и София или да уважаваш някого, без да изпълняваш всичките му прищевки по сигнал.

Построяването на сходни подправени логичен връзки е типично за доста от средствата за всеобща информация… и за някои хора.

Какво да създадем: да потърсим същинската логичност. В сходни манипулативни обрати тя отсъства.

И това бързо ще лъсне, в случай че помолим манипулатора да се обоснове за какво едно изказване автоматизирано води до друго. „ Ако не направиш това за мен, значи не ме обичаш ”. Обичам те, само че няма да го върша. Защото така…

Саботаж в връзката

Манипулаторът просто пренебрегва изявленията и въпросите ти, приписвайки на репликите ти напълно нов смисъл или дава отговор на въпросите с въпрос. „ Къде да изпратя доклада? – Ти какво, да не би да не си чел инструкцията? “ И диалогът към този момент не се води за получатела на доклада, а за твоето безхаберие, непрофесионализъм и слаба памет.

Този вид операция постоянно се употребява на работното място, с цел да омаловажи събеседника и да се подчертае, че той е последна дупка на кавала.

Какво да създадем: с упорството на булдозер продължавайте да водите диалога в посоката, определена от вас. Ако е допустимо включете същата, само че противоположна операция: „ И ти не знаеш, нали? Добре де, ще запитвам секретарката. ”

Абе, какво се пробвам!

Направил ли е каша и пробва ли се да те въвлече в спор, манипулаторът постоянно намира време и опция да изкаже гледната си точка.

Но щом се опиташ да направиш ответен ход, той споделя: „ Абе, какво се пробвам да диспутирам с теб ” и се изнизва от полемиката.

В резултат той наподобява спокоен, рационален и балансиран, а ти се превръщаш в истеричка, която единствено нагнетява ситуацията.

Истината е, че върху теб е излята кофа с упреци, като са ти затворили устата без да имаш опция да изкажеш позицията си.

Но неизвестно за какво виновността за грозното ти и неуместно държание пада върху теб. Манипулаторът е благополучен и удовлетворен – той тъкмо това цели.

Какво да създадем: повдигнете плещи и също спрете да спорите. Дори да се изкажете и речта ви да е стройна и рационална, почтена за тирада на един нобелов лауреат, манипулаторът по този начин или другояче няма да ви слуша.

Вменяване на възприятие за виновност

Вината е мощен лост за практикуване на напън. Най-често тя се основава изкуствено, а неудобствата, които са провокирали твоите прасешки осъществявания, са мощно пресилени.

Вината може да се провокира по разнообразни способи – някой непосредствено ще се засрами: „ Докато с Ленчето клюкарехте на кафенце, аз лежа тука самичък и се скъсах да кашлям ”; различен ще направи най-смирената физиономия: „ Не ме мисли, върви да се забавляваш. Ако нуждая се от нещо, ще намеря метод да допълзя до телефона и да викна „ Бърза помощ ”.

Какво да създадем: направете се на глупачка и покажете, че изобщо не забелязвате операцията.

Приемете такива нападки като една елементарна констатация на обстоятелствата – да, бяхме с Ленчето, а ти тук беше с температура. Именно такива са си обстоятелствата.

Ласкателствата

Всеки от нас има свои избрани копчета, които при натискане ни карат да създадем чудеса. Ама ти си толкоз интелигентен, ти си експерт, ти си ми същински другар.

Предполага се, че в случай че не се хванеш на въдицата на манипулатора, ще загубиш това високо звание.

Какво да създадем: умерено и рационално да разбираем за какво споделяме не. Натъртвайки точно на тези качества, по които манипулаторът се пробва да играе: да, аз в действителност съм експерт и точно по тази причина знам, че не е в моята компетентност да върша кафето в офиса.

източник: www.psychologies.ru

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР