Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко

...
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко
Коментари Харесай

Манипулаторите в нашето ежедневие

Манипулаторите към нас може да са разнообразни видове, само че всичко с тях се свежда до едно - някак съумяват да ни накарат да създадем, каквото те желаят, даже това осъзнато да е в наш ущърб. В края на всичко не стига, че сме жертвали времето и напъните си, не стига, че не сме създали нещо за себе си, само че започваме да се ядосваме на нас самите - по какъв начин за следващ път сме се подлъгали.

За да не се стига до там, е нужно да се развие едно доста значимо умеене - да се споделя " не ". Да знаем във всеки миг какво желаеме, какво - не, и да не се тормозим да разграничаваме едното от другото.

Безпомощният манипулатор - той стартира да се оплаква какъв брой е некадърен, какъв брой не умее това или това, а вие толкоз добре го вършиме. В същото време, не желае да се научи, не желае да се опита да прави нещо самичък. Такива хора употребяват хората да правят техните задания във всяко отношение. Изглеждат безпомощни, само че в действителност доста добре осъзнават какво вършат.

Изплъзващият се с думи - неговото умеене е постоянно да се изплъзва с думи от предходното си мнение, да отхвърля, да извърта вашите думи и да им придава различен смисъл. Например: " Не съм казвал, че няма да дойда с теб, а че има възможност да ме задържат на работа. Но, популярност Боги, това не става и можем да отидем на оня готин нов пъб "

Злопаметният, който помни всяко заричане. - от вежливост вие евентуално сте предложили нещо от вида: " Винаги можеш да разчиташ на мен ", когато индивидът е бил е сложна обстановка. Вероятно към този момент сте помагали нееднократно, тъй като това заричане се в напомняло. Но е време да очертавате граници на обещанията си, хем да ги помните, само че и да се научите да отказвате на този, който непрекъснато разчита на вашата заплеснатост и доброжелателност.

Пасивно-агресивният - една от най-разпространената в всекидневието операция. Тези хора не споделят до дъно какво мислят, държат ви в мъгла, само че елементарно се изкарват жертви на някакво ваше мнимо провинение. Например: " Ти в никакъв случай не ме каниш на вечеря " (при състояние, че сте го правили, само че ви е било отказвано), на което вие се чувствате задължени да поканите този човек още веднъж на вечеря. Пасивно-агресивните манипулатори ловко вменяват виновност и търсят самосъжаление, при което са едни надарени " кралици на драмата ".

Търговците - търговците, нормално на амнистия, купуват вашето положително отношение с някаква движимост или прекарване. За да ви накарат да спрете да се сърдите, една такава жена ще ви сготви обичаната вечеря, а един мъж ще ви подари нещо, което желаете доста. Няма неприятно в това да зарадваш обичан човек, само че не и съпроводено с " И в случай че още ми се сърдиш след такава мусака... " и не в случай че това като модел се повтаря. Откажете учтиво и предложете да решите казуса, вместо да търгувате с него.

Непорасналите деца - всеки има един другар, който не се е научил, че в живота все в миналото се пораства и се поема отговорност. Те все не могат да се оправят с нещо, все закъсват за пари, все не се ориентират в институциите. Попадат на някой по-зрял от тях и се стартира висенето на врата му. Приятелите оказват помощ, да, само че приятелите учат и на автономия и обрисуват граници. Нека всеки самичък носи отговорност за себе си.

Как ни манипулират децата
Често децата употребяват нашите недостатъци, с цел да реализират, каквото са си наумили. Те знаят, че изпитваме виновност, че се терзаем, дали сме положителни родители и дали не вършим всякакви дребни и огромни неточности с тях. Затова постоянно можем да чуем: " Помниш ли, когато не ме пусна на лагер предходната година. Всички отидоха, единствено аз - не. Затова тази година отивам ", а вие имате финансови проблеми. Малките деца по-несръчно манипулират, а от време на време имат съображение да се държат по този начин, тъй като страдат от липса на внимание, само че огромните са доста положителни в това. Затова е нужно да очертавате граници и да мотивирате дейностите си, да поддържате връзка с тях - за какво вършиме това, за какво - това. Защо в този момент няма време, пари или потребност от нещо. Изслушвайте ги, говорете, само че оставайте твърди и не престъпвайте границите си.

Как ни манипулират родителите
Не единствено децата, само че и родителите, изключително по-възрастните, се стремят да ни накарат да вършим нещо срещу волята си. Трябва да се прави разлика, както при децата, дали е тъй като ние не им обръщаме внимание, или е тъй като те просто желаят да ни манипулират съгласно техните показа. Децата ни вменяват виновност въз основата на родителската отговорност, а родителите ни - въз основата на синовния дълг. Те са ни отгледали, изучили, дали са ни покрив, храна и така нататък, само че в действителност това вършат родителите, нали? Това не е съображение да избираме специалност съгласно тяхното виждане, да живеем при тях, съгласно техния боязън от самотност. Да избираме сътрудниците си, къде да живеем, дали да се женим или по какъв начин да кръстим децата си. Както и с децата, по този начин и с родителите ни - би трябвало да обрисуваме персонални граници.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР