Маниока (Manihot esculenta ) е основен начин за препитание на

...
Маниока (Manihot esculenta ) е основен начин за препитание на
Коментари Харесай

Здравословни рискове от маниока

Маниока (Manihot esculenta ) е главен метод за прехранване на милиони хора по света. Родом от Бразилия този тропически шубрак към този момент е пренесен и в Африка, Югоизточна Азия и някои елементи на Съединени американски щати. Използването му като част от менюто се дължи на съдържащите се в него нишесте, протеини, минерали, както и витамините А, В и С.

Трябва да се знае, че рисковете от потреблението на маниока са огромни, тъй като в случай че не бъде подготвен вярно, става токсичен. По тази причина Японското министерство на опазването на здравето не разрешава маниока да се използва за храна.

Токсичността си маниока дължи на съединението линамарин (linamarina). По своя химичен състава той наподобява на захарта, само че има прибавен цианиден йон. Така призната, маниоката в сурово положение става отровна и единствено няколко части довеждат до съдбовен край. Веднъж попаднала в организма, се преработва и довежда до съдбовен край.

Корените на маниока обичайно се варят и вземат участие в приготвянето на азиатски сладкиши. Това е и место ядене в доста тропически страни. Заради това, че грудките на този шубрак съдържат нишесте, те се преработват за изработката на брашно. А младите и свежи листа могат да бъдат сготвени като зеленчуци с кокосово мляко.

 Маниока може да е рискова храна

Някои отчети показват, че горчивият вид маниока съдържа рисковите за организма линамарин и лотаустралин. Като се счита, че тези сортове маниока с по–горчив усет са и по-отровни. Тяхното влияние върху тялото е пагубно. Уврежда се функционалността на бъбреците, черния дроб и някои елементи от мозъка. Отровите се натрупват в организма, унищожават хипофизната жлеза в мозъка и блокират активността на вътрешните органи. Това измежду най-известните опасности от маниока за здравето.

Маниока се смята за безвредна, в случай че се приема в малко количества и деликатно приготвена. Също да не се прекалява с продължителността на потреблението.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР