Манхатън е по-богат и по-населен от всякога, но все повече

...
Манхатън е по-богат и по-населен от всякога, но все повече
Коментари Харесай

Магазини затварят врати в Манхатън заради високите наеми и електронната търговия


Манхатън е по-богат и по-населен от всеки път, само че от ден на ден магазини затварят порти под натиска на галактически наеми и търговията по интернет: просто пригаждане към действителностите съгласно някои, а за други - същинска рецесия, предава организация Франс прес.

Утре, в деня на Свети Валентин, Стивън Телви ще хлопне дефинитивно вратите на своята дрогерия " Дъ Сорс " в квартал Горен Ист Сайд след съвсем 37 години работа заради стесняване на активността и прекомерно високия, съгласно притежателя, наем.

" Целият остров върви на зле ", споделя той пред Франс прес за дребния бизнес в Манхатън.

От Сохо до Горен Уест Сайд през Пето авеню и Мийтпакинг дистрикт нерядко могат да се видят две-три опразнени витрини измежду група здания в сърцето на столицата на шопинга - Ню Йорк.

Всички или съвсем всички стопански индикатори на американския мегаполис обаче са в " зелената зона ": най-ниска безработица в историята, приходи на човек от популацията, които надвишават с 34 % междинното за страната, над 61 милиона туристи през 2017 година

Запитани от Агенция Франс Прес търговци и брокери на недвижими парцели акцентират като основна причина шеметния скок на наемите - с 68 % сред 2009 и 2016 година в Сохо, със 70 % в някои елементи на Горен Уест Сайд и със 175 % в някои сектори на Пето авеню, по данни на профсъюза на нюйоркските брокери REBNY.

" Това е типичен образец за цени, чието повишаване изпреварва търсенето и главните пазарни индикатори ", споделя Брайън Климас, вицепрезидент на REBNY, отговарящ за изследването на пазара.

В последните месеци, въпреки всичко, цените в доста квартали на Манхатън започнаха да падат, само че делът на опразнените магазини продължава да пораства и в този момент се равнява на близо една четвърт от комерсиалните пространства в Сохо в края на предходната година, сочат данните на компанията за недвижими парцели " Къшман & Уейкфилд ".

" Наемодателите се забавиха с смяната на цените си ", отбелязва Кенет Хочхаузър, изпълнителен вицепрезидент на " Уиник риълти груп ".

" Не толкоз зле, колкото през 2009 година "

подред търговците, които остават, при много напрегнати в някои случаи финансови условия, изгубването на някои от съседите им " не оказва помощ ", изяснява Клара, продавачка в магазина за конфекция " Вариазони " в Горен Ист Сайд.

Заради незадоволителния брой магазини евентуалните клиенти понижават, отбелязва Дженифър Сън, която е разкрила магазин на личната си марка детски дрехи " Меджикъл кидс " през май 2016 година в Горен Ист Сайд.

След добра първа година, в последните пет-шест месеца тя видяла доста от близките магазини да затварят, а активността да се забавя. " Дори не си заплащам заплата ", споделя тя.

Ще мине време, до момента в който пазарът се приспособи, предвижда Стивън Саутъндийк, изпълнителен шеф, отговарящ за търговията на дребно в " Къшман & Уейкфилд ". Той приказва за две до три години преди нещата да потръгнат още веднъж, само че не е угрижен.

" Имаше повече свободни помещение по време на финансовата рецесия. Сегашната конюнктура надалеч не е толкоз неприятна, колкото през 2009 година, в разгара на рецесията ", акцентира Саутъндийк.

Само че тогава търговията по интернет представляваше едвам 3,6 % от продажбите на дребно, при 9,1 % през днешния ден съгласно най-новите държавни данни.

Стивън Телви прелестно помни момента, когато сменил местонахождението си, тъкмо през 2008 година, минавайки от едната страна на Трето авеню на другата. " По това време в действителност започва търговията по интернет ", споделя той.

Оттогава активността му бележи непреклонно годишен спад от 5 %, а откриването в края на 2016 година на нови метростанции на Второ авеню в допълнение разредило клиентите, оборотът му намалял с една четвърт и това го принуждава да затвори.

Според мнозина членове на нюйоркския градски съвет, държавните управляващи би трябвало да работят пред заплахата да изчезне душата на тези квартали и предлагането на съществени артикули и услуги, които ги вършат положителни за живеене.

В края на ноември кметът на Ню Йорк Бил де Блазио направи първия жест, като увеличи двойно прага, под който търговците на дребно са освободени от общински налози.

" Правя артикули, които никой не предлага ", споделя Дженифър Сън, сочейки възглавниците неповторима направа.

" Стараем се да разполагаме с книги, които не могат да се намерят на никое място другаде ", изяснява Мат Сартуел, шеф на книжарница " Кичън Артс & Летърс " в Горен Ист Сайд, профилирана в кулинарната литература.

Друг коз: пространствата принадлежат на съсобствениците на постройката, които са удовлетворени, че " наематели сме ние, а не следващият банков клон или фризьорски салон ", споделя Сартуел.

Колкото до Стивън Телви, той не изключва опцията да наеме различен магазин, откакто " Дъ Сорс " затвори. За момента обаче нуждая се от няколко седмици отмора, споделя той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР