Маневрата на шофьора на автобуса е могла да предизвика завъртането,

...
Маневрата на шофьора на автобуса е могла да предизвика завъртането,
Коментари Харесай

Експерт: Маневрата на автобуса е могла да предизвика катастрофата на АМ Тракия

" Маневрата на водача на рейса е могла да провокира завъртането, а не леката кола. " Това съобщи някогашният шеф на КАТ Алекси Стратиев. Той беше безапелационен, че мантинелите би трябвало да бъдат наложителни. Според него е неуместно към момента да има случаи, в които кола се нанизва на мантинела.

По думите му различен проблем е неналичието на експерти в АПИ и в Пътна полиция.

" Хората бъркат, само че пътната инфраструктура би трябвало да подсигурява пътната сигурност " , добави още той в изявление за Българска национална телевизия. Стратиев даде образец със Сърбия, където рисковите сектори са обезопасени с 3-4 реда мантинели.

Според ръководителя на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов автобусните водачи би трябвало да имат очи и на гърба, както и да бъдат инструктирани по напълно различен метод.

" Има 10 версии и никой не желае да ни каже какви са те. Ще се трансферира виновността на дамата, въпреки че тя има виновност. Реакцията на водача на рейса от напрежението и нерешителност е съдействал за злополуката. Никой не желае да каже какъв брой метра се е влачил рейса. Преди 6 месеца премиера се ядоса и сподели проверете мантинелите и какво стана? Излязоха някакви хора и споделиха, че всичко е наред, само че има шест ковчега. Защо експертизата ще се прави два месеца? Тази игра тука има-тука няма не би трябвало да съществува ", добави още Иванов за Българска национална телевизия.

Той обърна внимание на обстоятелството, че водачът е излязъл от рейса, до момента в който моторът е работел : " Представяте ли си какво можеше да стане? Първото нещо е да изключи мотора, а след това да се обезопаси пътя. Има една непросветеност по метода, по който се прави инструктажа на тези хора, какво би трябвало да се направи в такива случаи. Ако две камери по-малко бяха купени, знаете ли какъв брой мантинели можеше да бъдат закупени? "

" Ситуацията излиза отвън надзор. Държавата я няма в този бранш, тя липсва. Въпросът е да има предварителна защита и надзор. Изпълнителната власт би трябвало да употребява всички способи за надзор. " Това съобщи някогашният народен представител и някогашен ръководител на парламентарната комисия по превоза Настимир Ананиев пред bTV.

По думите му човешкият фактор постоянно ще го има, въпросът е направено ли е всичко за сигурността. Ананиев сподели, че на мястото на злополуката край Вакарел не е имало потребност от мантинела, само че сигнализира, че е належащо да се вкара стандарта за еластични мантинели, които поемат кинетичния удар, като го понижават и смекчават.

Според него е належащо усилването на осведомителните акции, свързани с пътната сигурност, защото това е модел за предварителна защита. Той подсети, че като общество също би трябвало да влияем на хората към нас. Ананиев посочи, че за доста от ограниченията, които може да бъдат подхванати по отношение на контрола и предварителната защита не са нужни промени в Закона.

Заместник-министърът на превоза Ангел Попов допусна, че не се прави задоволително в образованието и механически прегледи. Той заяви за Българска национална телевизия, че на 15 април вечерта е аварирал рейс с деца. За благополучие няма починали и тежко ранени. Инцидентът е станал след 21 часа и са формирани два акта .

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР