Мандатите трябва да се разпределят въз основа на последните данни

...
Мандатите трябва да се разпределят въз основа на последните данни
Коментари Харесай

Ваня Нушева: В няколко големи града ще бъдат прибавени мандати, а в няколко - мандатите ще бъдат намалени с един

Мандатите би трябвало да се разпределят въз основа на последните данни от преброяването, което беше извършено през 2021 година Въз основа на тях в няколко области, където на процедура се е нараснал броят на жителите, ще бъдат избрани повече мандати, за сметка на региони, от които има мигрирало население - било то към огромните градове или чужбина. Това изясни в " Още от деня " Ваня Нушева от " Прозрачност без граници " и учител в СУ " Св. Климент Охридски ".

Област с по-малко четирима народни представители няма да има, тъй като това е записано в Изборния кодекс. Това е опит да бъде предпазена опцията представители на жителите на тези региони да не са единствено двама или трима, а по-голям брой и по този метод да бъде обезпечена опция за по-широко посланичество на разнообразни политически други възможности, сподели Нушева.

" Всъщност имаме проблем в ИК, само че той ще бъде поправен до избрана степен, въз основа на преразпределението на мандатите, което не изключва на идващ стадий да бъде прегледан този въпрос в една по-стратегическа вероятност. Експертите, наблюдателските организации слагат редица въпроси за смяна в изборното законодателство и метода, по който се сформират изборните описи и по който се дефинират мандатите. Това, което следва да бъде направено е в няколко огромни града да бъдат прибавени мандати, а в няколко града, където популацията е намаляло, да бъде понижено с един мандат ", сподели Нушева. Тя съобщи, че ЦИК скоро ще разгласи данните.

Тази стъпка е в вярната посока и тя подсигурява по-справедливо систематизиране на мандатите. Трябва почти идентичен брой гласоподаватели да избират един народен представител, сподели Нушева.

Според нея обаче, методът, по който беше осъществена смяната в изборното законодателство - смесването на два вида бюлетини, на процедура ще затрудни Секционните изборни комисии.

Нушева посочи, че студентите от СУ от катедра " Публична администрация " са направили изследване - ревизирали са протоколите в регионалните градове по какъв начин СИК-овете са се справили с попълване на протоколите от изборите от 4 април 2021, когато беше осъществено смесено гласоподаване - с разписки и хартиени бюлетини. В повече от 3 700 секции са открити над 35 000 неточности и ремонти в формалните протоколи, а не в черновите.

Според Нушева това значи, че Секционните изборни комисии би трябвало да бъдат доста добре подготвени.

Тя предвижда, че сигурно ще има неточности и на тези избори, и е доста мъчно някой да даде оценка доколко това изкривява резултата. До този миг ЦИК не е разрешавала в никакъв случай да бъде осъществен обзор на бюлетините в чувалите, съпоставено с протоколите.

Според Нушева обяснението е, че ще лъснат доста неточности, проблеми и несъответствия в изборните резултати. Членовете на СИК въпреки всичко пазят ползите на своите партии, сподели тя.

Ваня Нушева счита, че би трябвало наложително да бъде въведена система за инспекция на знанията на подготвените членове на СИК.

Вижте целия диалог във видеото

На идващите избори София би трябвало да излъчи повече народни представители за сметка на други региони на страната. Причината: резултатите от последното броене, съгласно които някои области са мощно обезлюдени.

От 31 региона избираме 240 депутати. Изборният закон не разрешава броят мандати от един регион да пада под 4. Така Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол не са застрашени от загуба на депутатско място, без значение дали популацията им е намаляло или не.

Решението за мандатите би трябвало да вземе ЦИК въз основата на методиката за пресмятане на мандатите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР