Мандатите им в Прокурорската колегия изтекоха, но политическата криза ги

...
Мандатите им в Прокурорската колегия изтекоха, но политическата криза ги
Коментари Харесай

Чапкънова и Кузманов се завръщат от ВСС като редови прокурори в Бургас, ама друг път

Мандатите им в Прокурорската гилдия изтекоха, само че политическата рецесия ги бетонира там задълго

Калина Чапкънова се завръща като редови прокурор в Окръжна прокуратура-Бургас. Тя е измежду деветте членове на Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС), които са поискали да бъдат възобновени на длъжностите, на които са били преди този момент.

На 3 октомври изтече мандатът на сегашния състав на Висш съдебен съвет. Новият обаче не може да встъпи в служба, защото депутатите не са избрали 11-те членове от своята квота. Това свършиха единствено органите на правосъдната власт.

На 17 октомври пресцентърът на Висш съдебен съвет заяви: Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет взе решение по молби на членове на Висш съдебен съвет за възобновяване на служба , на съображение член 28, алинея 1 от Закона за правосъдната власт.

Изредени са и имената на 9 членове на колегията.

Сред тях е и различен бургаски кадър – Георги Кузманов . Той се завръща пък като редови прокурор в Апелативна прокуратура-Бургас. Кузманов действително се възвръща на същата служба. Т ова обаче не важи за Калина Чапкънова. Тя бе началник на Окръжна прокуратура-Бургас, когато бе препоръчана от ГЕРБ и определена за член на Висш съдебен съвет в 44-ото Народно заседание. Позицията на областен прокурор обаче не й се пази. С влизането си във Висшия правосъден съвет тя освободи управителния пост в ОП-Бургас, който по-късно бе ангажиран с конкурс от Георги Чинев.

Реално обаче Калина Чапкънова и Георги Кузманов може да останат още дълго членове на Висш съдебен съвет. Причината е политическата рецесия и фактическата неспособност на Народното събрание да избере нови представители във Висшия правосъден съвет.

Това трябваше да свърши още предният парламент. Проблемът се усложнява от въведеното през 2015 година конституционно условие членовете на Висш съдебен съвет да се избират с квалифицирано болшинство от най-малко 160 гласа „ за “. Предвид острото разделяне в Народното събрание по тематиката „ правосъдна власт “ и огромната възможност и този парламент да се разпадне бързо, изборът на новите 11 се отсрочва за неопределен срок.

Припомняме, че неотдавна Конституционният съд излезе с решение, което в действителност разреши на актуалните членове на Висш съдебен съвет да продължат да работят и след приключването на 5-годишния им мандат.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР