Малцина знаят историята на полет Ел Ал 402. На 27

...
Малцина знаят историята на полет Ел Ал 402. На 27
Коментари Харесай

Български летци свалят личния пилот на Уинстън Чърчил над небето на България

Малцина знаят историята на полет Ел Ал 402. На 27 юли 1955 година въпросният аероплан Lockheed L-049 Constellation извършва своя курс от Лондон до Тел Авив през Виена и Истанбул. Пилотът Стенли Хикс има опит във Военновъздушни сили на Англия и неведнъж е предупреждаван да заобикаля територията на България, като би трябвало да лети над Югославия и другарска Гърция. Въздушният кулоар носи името Амбър 10 и не би трябвало да се нарушава по никакъв метод.

Не е ясно какво е объркал Стенли Хинкс, само че се отклонява от курса в посока към Истанбул. Полетът се отклонява и навлиза в Западна България, като съгласно калкулации е бил на към 130 километра от посочената точка. На към 40 километра във вътрешността в българската граница, самолетът е засечен от родните Военновъздушни сили и следвайки протокола, незабавно са изпратени бойни самолети, които да посрещнат врага. Изпратени са два MiG-15, които имат задачата да ескортират непознатия аероплан до близко летище.

Международната нравственос изисква от бойните водачи да заходят покрай кабината и да се опитат да открият контакт с водача. Необходимо е да има връзка, преди да се подхващат последващи ограничения. Веднъж след връзка, навлезлият в непозната територия е заставен да извършва условията на бойните водачи. Родните водачи са Петров и Санкийски, които получават нарежданията непосредствено от военачалник Величко Георгиев – по това време пълководец на Противовъздушната защита.

Самолетите са изпратени да бранят въздушното пространство над София, само че откакто въпросният аероплан подминава местоположението, Санкийски е направил опит да предизвести летеца, че е направил неточност. Предупреждението е пукотевица пред носа на самолета, изключително отзивчив взор над нещата, изключително откакто приказваме за пътнически аероплан, който явно няма по какъв начин да отвърне на удара, само че няма и по какъв начин да бъде опасност. След направено първо предизвестие, Петров захожда и повтаря маневрата, с цел да покаже, че обстановката е в действителност сериозна.

Не е открито дали е имало радио контакт. Стенли Хикс демонстрира, че е схванал сигнала и спуска предкрилниците и колесниците, с цел да покаже, че е схванал условието. В следствие ги подвига назад и се насочва към Гърция. За родните водачи това е опит за бягство. Интересен факт е, че водачите следват самолета до границата с Гърция, когато получават ново разпореждане от военачалник Георгиев да смъкват пътническия аероплан. По негови думи:

„ Ако самолетът напуща нашата територия, не се подчинява на команди и няма никакво време за повече предизвестия, той би трябвало да бъде свален. “

Миговете се изтеглят на разстояние за пукотевица и употребяват своите картечници, с цел да открият огън. След няколко точни откоса излиза наяве, че вредите са съдбовни и на височина от 610 метра, птицата се разрушава и оставя ясна огнена следа над небето на Петрич – покрай гръцката граница. На борда участват 7 души екипаж и още 51 пасажера. В началото се спекулира, че самолетът е свален от Противовъздушна отбрана система.

Всичко това  се случва на 27 юли, само че българските поданици схващат за случая към 7-8 август, откакто дълго време се счита какво да се показа. Правителството признава пред Израел, че родни самолети са свалили навлезлия Lockheed. Оказва се подпомагане за идентифициране на телата, както и изпращането им до Израел, само че България не разрешава на 6 души да влязат в страната и да вземат присъединяване в следствието. Има доста теории за маневрите на пътническия аероплан.

Една е, че е употребена специфична НБД навигация, която би трябвало да показва къде има гръмотевични стихии и откакто е регистрирана интензивност, водачът се е опитал да заобиколи. Има и друга доктрина, че има проблеми в навигацията и водачите са считали, че се намират над радио предавателя на Скопие. Използвайки го като навигация, те подхващат нов завой и имат вяра, че остават по курса. Подобни произшествия не са изненада за никого.

Съюз на съветските социалистически републики също смъква пътнически самолети, откакто са безапелационни, че въпросната неточност може да бъде заплаха за родината. По това време към този момент е деен Варшавският контракт за отбрана на новия режим, като е посочен и главният зложелател – НАТО. Не би трябвало да забравяме, че постоянно се организират учения и образователни паники за противовъздушна защита. Смъртта на Сталин към момента държи в желязна хватка политиката на цяла Източна Европа. Никой не може да изясни и държанието на водача Стенли Хинкс.

През Втората Световна война той е персонален водач на Чърчил и при навлизането в непознато пространство може да разбере доста ясно какви са инструкциите на бойни самолети към него. Никой не може да удостовери каква е истината. На този стадий има най-различни версии. Една от тях е, че на борда има скъпи метали, които са пренасяни контрабандно. Има версия, че водачите са били унищожени от дългия полет и над небето над Югославия са били стреснати от кулата, която им дава идващия маршрут. За мнозина се твърди, че е допустимо даже на борда да е имало сътрудник на Мосад.

Версиите са доста и най-различни, само че каквато и да е била повода, крайното решение води до гибелта на 55 души. Все отново оставаме с усещането, че когато един водач не може да извършва команди, изключително откакто е в нарушаване, на неговата съвест тежат прекалено много хора. България се извинява за тази неточност, само че действително съдът ще потвърди, че законово няма никакви нарушавания, откакто през 1950 година излиза от конвенцията за споделено въздушно пространство, призната през 1921 година

Дали напрежението и силата на желязната завеса съумяват да доведат до крайните ограничения, още веднъж може единствено да спекулираме. От сваления аероплан са открити единствено писма, които би трябвало да стигнат до Израел. Двамата водачи са осъдени и даже се приказва за евентуална присъда и затвор, само че в следствие се оправдават, че са следвали заповедите, които са получили. Интересен факт е, че последните думи на Хинкс са:

„ Падаме в огън. Опитвам се да кацна. “

Малко по-късно радио София оповестява за свален аероплан на българска територия, като обаче са употребявани Противовъздушна отбрана системи. Когато идват трима души делегация от Израел, множеството парчета към този момент са разчистени и на практика няма какво да се открие от останките. Всякакви други опити за наказания по този начин и не могат да се наложат, изключително откакто западът не може да контактува толкоз свободно с изтока.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР