Мълния предизвика пожар в Пирин планина, в района Дончови караули

...
Мълния предизвика пожар в Пирин планина, в района Дончови караули
Коментари Харесай

Гасят пожар в Пирин на отвесна скала след мълния

Мълния провокира пожар в Пирин планина, в региона Дончови караули над хижа „ Вихрен “, на територията на Национален парк „ Пирин “, заяви пред Българска телеграфна агенция шефът на парка Росен Баненски.

„ В момента сме на мястото на пожара, който е на над 2400 метра надморска височина, дружно с два екипа на пожарната работа на Разлог и Банско и екип от Дирекция „ Национален парк Пирин “, разясни Баненски. По думите му огънят е обхванал клек, стихията към този момент е овладяна, само че екипите остават на място до цялостното потушаване на пожара. 



Сигнал за видян пушек в региона на Дончови караули, в парков сектор „ Вихрен “, е подаден през днешния ден към 12 часа. За зародилия пожар навреме са известени всички лица и способените институции, които са част от схемата за обявяване при пораждане на пожари на територията на парка  - дирекция „ Национална работа за отбрана на природата " и районните служби за пожарна сигурност и отбрана на популацията в Банско и Разлог, оповестиха от дирекцията на формалната си страница във Facebook. 

В 12:30 часа избавителна група от паркови чиновници и пожарникари се е отправила към мястото, с цел да откри точното състояние на пожара и да предприеме незабавни дейности за погасяването му. Теренът е мъчнопроходим и може да се доближи единствено след два-три часа пешеходен преход от хижа „ Вихрен “, показват още от дирекцията на националния парк. Към 16 часа хората от избавителната група са стигнали до мястото и към този момент са овладели огъня. Изкопана е ограничаваща линия. Огънят се третира с вода, която придвижват на тил, оповестиха още от дирекцията на парка. 

Сигналът е подаден от екскурзиант, сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Росен Баненски. Той уточни, че в планината през днешния ден е имало мощна гръмотевична стихия.



„ Знаехме, че има паднали мълнии в региона, само че в този момент, от мощния вятър и от покачващите се температури, се е разгоряло “, уточни Баненски. 

Директорът на ДНП „ Пирин “ сподели още, че в планината е значимо да се реагира незабавно, а с помощта на туристите, подали сигнала, пожарът е овладян бързо. Парковата защита предизвестява още на хижа „ Вихрен “ туристите, че в случай че видят нещо неправилно, би трябвало да се обаждат. Така се реагира бързо, сподели още Баненски и уточни, че при горските пожари е значимо огънят да се овладее бързо, в противоположен случай стихията става неудържима.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР