Малко след като от Антикорупционната комисия не е установила нарушения

...
Малко след като от Антикорупционната комисия не е установила нарушения
Коментари Харесай

АКФ: Антикорупцията не коментира произхода на парите за апартаментите на властта

Малко откакто от Антикорупционната комисия не е открила нарушавания при инспекциите на жилищата на властта, от Антикорупционния фонд излязоха със мнение, че това е педантизъм и недостатъчност, плюс задълбочаващи се подозрения за институционална взаимозависимост.

Проверката не откри нередности при покупката на жилища на Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, някогашния зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, някогашния зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и за брачната половинка на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов.

От правния екип на АКФ откриха редица пропуски при инспекцията. В няколко точки те показват пропуските на проверяващите.

" Във всичките решения не е коментиран произходът на средствата на лицата, като с цел да за откри този генезис, Комисията се е позовала само на пояснения на самите лица, заемащи висши обществени длъжности. От решенията не се открива, КПКОНПИ да е верифицирала източниците на приходи за покупка на парцелите ", пишат от неправителствената организация.

При множеството решения не е коментирана цената по покупко-продажбите, която е доста под пазарната, а в някои случаи и под данъчната оценка. Не е коментиран и метода на възнаграждение на цената по покупко-продажбите и не е тествано дали и по какъв начин е заплатена цената, гласи позицията на АКФ.

Само при някогашния правосъден министър Цецка Цечева е коментирана цената.

" В решението е представен показан пред КПКОНПИ Предварителен контракт, съгласно който продажбата била " на зелено " и до " недодялан градеж ", което съгласно КПКОНПИ обосновавало по-ниската цена. От цитираните извадки от този контракт, обаче излиза наяве, че посочената в нотариалния акт цена от 600 евро/кв.м. не е до " недодялан градеж " - Акт 14, а е до Акт 15 т.е. до довеждане докрай на строителството, като спомагателна цена е планувана за довършителни работи след сформиране на Акт 15. С Акт 15 се открива годността за приемане на градежа от Приемателна комисия към ДНСК ", пишат от неправителствената организация. Няма строителни действия, които се отнасят до годността за приемане на градежа след Акт 15.

Антикорупционната комисия открива, че има корекция в Закон за устройство на територията с удобни клаузи в интерес на фирмата-строител (т.нар. корекция " Артекс " ) само че не намира проблем в това, че депутат е дал своя вот позитивно по нея. Според КПКОНПИ липсва " частен интерес ", който се дефинира от неналичието на съгласуваност сред обследваните лицата, от една страна, и собствеността и ръководството на фирмата-продавач, от друга.

Според АКФ при инспекцията на Антикорупционната комисия липсва инспекция на хипотезата за облагодетелстване. Липсва експертиза на пазарните цени на сменените или добити парцели. В другите проблеми бяха открити разминавания сред цените на придобиване и пазарните цени (цитирани от самия търговски отдел на фирмата-продавач) в границите на 300-350%.

КПКОНПИ е проверила Цветан Цветанов само единствено като депутат, само че не и на ръководител на парламентарна група и заместник-председател на ръководещата политическа партия. Това демонстрира или педантичен метод, или сериозен пропуск в съответните закони, пишат от неправителствената организация.

От КПКОНПИ не са разгледали оповестените обстоятелства в тяхната целокупност и взаимовръзка, с цел да обоснове неналичието на съгласуваност и неналичието на частен интерес.

Комисията стартира " от частното към общото ", като преглежда случая със строителството на небостъргача " Златен век " като единствената догадка, която би могла да обоснове съгласуваност, взаимозависимост и частен интерес на заемащите обществена служба лица.

Тази догадка е единствено една от вероятните аргументи за преференциалните цени на парцелите на хората от властта. Комисията е следвало да тръгне от изискванията по покупко-продажбите, които предпоставят зависимости и обслужване на частни ползи и които биха могли да се осъществят по разнообразни способи.

От АКФ недоумяват, че при всички решения комисията е открила " липса на частен интерес ", като най-подробно това е направено в решението, касаещо Цветан Цветанов.

От Комисията не откриват съгласуваност, по смисъла на ЗПКОНПИ сред господин Цветанов и Артекс Инженеринг, както и сред Цветанов и физическите лица - съдружници в Артекс.

Според КПКОНПИ неналичието на съгласуваност значи и липса на частен интерес. Цветанов нямал въздействие върху други органи и лица, тъй като няма открити връзки на подчиненост и йерархична зависимост.

Тези заключения на КПКОНПИ са странни, поради легалната формулировка на една от хипотезите на съгласуваност - свързани лица са: физически и юридически лица, с които лицето, заемащо обществена служба, се намира в стопански или политически зависимости, които пораждат основателни подозрения в неговата безпристрастност и обективност, цитират нормативната уредба от АКФ.

Според Антикорупционния фонд ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който още е в отпуск, зависи от Народното събрание дали ще остане на поста си.

Очаква се инспекцията на Националната организация по приходите за подозренията за укриване на приходи и налози. Национална агенция за приходите бяха сезирани от Антикорупционния фонд. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР