Малко след 1.00 часа след полунощ депутатите приключиха с второто

...
Малко след 1.00 часа след полунощ депутатите приключиха с второто
Коментари Харесай

Парламентът актуализира бюджета – повече пари за бизнеса и за общините


Малко след 1.00 часа след среднощ депутатите завършиха с второто четене на актуализацията на бюджета.

Има повече пари за отплата на бизнеса в коронавирус рецесията, както и за посрещането на възможна мигрантска вълна. Няма да има смяна в дотациите на партиите. Предвидени са 100 милиона лв. трансферт от държавния бюджет към бюджета на общините.

За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите - разпределени бяха 60 милиона лв. за туристическия бранш, като 6 милиона ще отидат закато обезщетение за неосъществени пътувания на компаниите. Ще бъдат раздадени спомагателни хонорари за чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и Главната ревизия по труда.

За погасяване на част от неизплатените средства за градежи на Агенция " Пътна инфраструктура " са разпеределени 320 млн. лв..

За здраве са заделени 225 млн., като в тях са включени 18 млн. за ремдесивир, привършен през лятото.

Общо 60 милиона лв. получиха ведомствата, които дават отговор за контрола на мигрантския напън. Министерството на защитата получава до края на годината в допълнение 20 милиона лв., Министерство на вътрешните работи -37 милиона, Държавната организация за бежанците -почти 700 хиляди лв..

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лв. в бюджетите на просветителните институции. Беше гласуван досега и прехвърлянето към общините за локални действия от 100 милиона лв..

Основният акцент са ограниченията в поддръжка на заетостта и бизнеса. Продължават и досегашните ограничения 60/40 и " Запази ме " с лека промяна.

Финансовият министър Асен Василев поздрави депутатите за свършената работа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР