Малко са гледките по-впечатляващи от северното сияние в нощното небе,

...
Малко са гледките по-впечатляващи от северното сияние в нощното небе,
Коментари Харесай

Северното сияние може да се превърне в рядък феномен

Малко са гледките по-впечатляващи от северното зарево в нощното небе, само че блестящата завеса от светлина може да стане необичаен феномен.

Учени са проучили интензивността на слънчевите петна и слънчевия вятър за последните 400 години и въз основата на тази информация са създали прогноза, че Слънцето ще навлезе в интервал на доста лимитирана интензивност, каквато не сме виждали от началото на 18-и век.

По-спокойното Слънце може да има забележителен резултат освен върху северното зарево, само че и върху цялата слънчева система.

Какво съставлява северното зарево?

Северното (и южното) зарево се следи, когато частици от земната атмосфера и заредени частици от слънчевия вятър се сблъскат. Различните газове основават разнообразни цветове, а тези газове се намират на друга височина в атмосферата. Най-честият зелен цвят се получава от кислородните частици на към 100км над Земята, до момента в който алените светлини също се дължат на кислорода, само че на 320км височина. Ако виждате сини светлини, това в действителност е азот, а не О2.

И тук в уравнението се намесва Земята. Ролята на Слънцето е да дава електрони и протони, които се откъсват от атмосферата му при въртене. Тези частици пътуват дружно със слънчевия вятър и идват на Земята. Повечето биват отблъснати от магнитното поле на планетата, само че на полюсите то е по-слаби и резултатът е северното зарево.

Можем да предвиждаме интензивността на слънчевия вятър въз основата на това какъв брой постоянно се образуват слънчеви петна, а колкото повече са те, толкоз по-активно е самото Слънце. Без особена интензивност на слънчевия вятър, северното зарево ще се трансформира в много лимитирано събитие.

По-спокойното Слънце не е проблем единствено за Земята. То визира цялата слънчева система. Слънчевият вятър изхвърля плазма от Слънцето чак оттатък Плутон, а тази плазма основава балон, наименуван хелиосфера, който е като преграда против разнообразни междугалактически галактически лъчи, идващи от неща като свръхнови. Без хелиосферата, в слънчевата система ще има доста повече галактическа радиация.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР