Малко преди повече от век млада жена на име Сигриудюр

...
Малко преди повече от век млада жена на име Сигриудюр
Коментари Харесай

Исландия вече не иска чужденци да купуват земята й

Малко преди повече от век млада жена на име Сигриудюр Тоумасдоутир заплашва да се хвърли в ледения каньон на емблематичния водопад на Гюдълфос в Исландия, с цел да попречи на британски предприемачи да го трансфорат във водноелектрическа централа.

В последна сметка тя съумява да резервира живота си - договорът за отдаване под аренда е анулиран, защото парите не са изплатени в точния момент, а Златният водопад (така се превежда името му) става държавна благосъстоятелност и през днешния ден е една от най-големите туристически атракции в страната.

Първият министър председател на Исландия с екологични убеждения Катрин Якобсдотир съблюдава завета на своята сънародничка, като се изправи против задгранични вложители, които купуват големи части от девствената пустиня на острова в Северния Атлантик, написа Bloomberg.

42-годишната Якобсдотир, която е водач на Ляво-зеленото придвижване, желае " спомагателни ограничавания " върху собствеността над земята. Все отново тя първо ще изчака изследванията, подготвяни от 4 разнообразни министерства, чиито изводи се чакат до края на лятото.

" На първо място желая да защитя суверенитета на страната. За нас е значимо да можем да решаваме по какъв начин се развива и употребява земята ", сподели исландският министър председател в изявление за Bloomberg.

Като член на Европейското икономическо пространство (зоната за свободна търговия, обвързвана с ЕС) държавното управление разполага с лимитирано поле за маневри. Якобсдотир търси " ограничавания, основаващи се на размера и броя " на притежаваните имоти.

 Чужденците бързат да купуват жилища в Нова Зеландия, до момента в който към момента могат
Чужденците бързат да купуват жилища в тази страна, до момента в който към момента могат

Имотите не стопират да нарастват, изключително в курортните градове

Исландия към този момент може да блокира покупки от неевропейци, както направи и през 2012 година, когато попречи на китайския милиардер Хуан Нубо да отмъкне 300 кв. км земя в северната част на острова.

Чуждестранен интерес

Правителството на Якобсдотир реагира на възходящите недоволства от страна на земеделските стопани, доста от които недоволстват против по-високата покупателна дарба на задграничните купувачи, а също така слагат под подозрение претекстовете им.

Исландия реализира цялостна самостоятелност от Дания едвам през 1944 година, а патриотичните усеща не престават да са мощни. Управляващата коалиция на Якобсдотир разчита на поддръжката на консервативната Партия за самостоятелност и дясноцентристката Прогресивна партия, подкрепяна от фермерите.

Най-богатият британец - милиардерът Сър Джим Ратклиф и негови съдружници имат общо 39 имота, богати на риболовен реки, съгласно исландския вестник Morgunbladid. Шведът Джон Харалд Орнеберг и швейцарецът Рудолф Лампрехт са други двама риболовни запалянковци с дълбоки джобове, купили земя в Исландия, съгласно локални медии.

Ратклиф съобщи, че главният му интерес е към локалната популация от сьомга и всяко стягане на разпоредбите може да го накара да преразгледа бъдещите си проекти. " Никой не желае да работи срещу волята на управляващите в една страна ", съобщи представителят му в Исландия Гисли Асгеирсон.

Един от исландските съседи на Ратклиф, фермер на име Евар Рафн Мариносон, обаче остава песимистичен.

" Казват, че желаят да защитят сьомгата, само че това не е доста правдоподобно пояснение. Не е нужно да притежавате земя, с цел да предпазите сьомгата ", означи земеделецът.

 Чужденците имат доста дребна част от земята в Исландия
Източник:

Чужденците имат доста дребна част от земята в Исландия

Макар огромна част от нея да е негостоприемна, земята в Исландия към момента е евтина. Цените варират от към 500 000 до 5 млн. $, според от техния размер и типа на ресурсите, които оферират. Сумата може да стане доста по-солена, в случай че парцелът е дом на известна туристическа атракция.

Брокерът на недвижими парцели Евар Дунгал споделя, че въпреки 70% от клиентите му да са исландци, задграничните вложители са отмъкнали най-големите и най-скъпите имоти.

Якобсдотир упорства, че не става въпрос за " възбрана на чужденците ", а по-скоро за " концентрацията на благосъстоятелност " (в Шотландия да вземем за пример, по-малко от 500 души имат половината от частната земя), както и с цел да се подсигурява най-хубавото потребление на земята.

" Мисля, че общите разпореждания, които се отнасят както за чужденците, по този начин и за исландците, евентуално ще бъдат по-успешни и по-жизнеспособни ", твърди тя.

Сигурьон Сигхватсон, исландски продуцент в Холивуд, който купува земя в последните 20 години, споделя, че не желае да вижда правила, дискриминиращи хората, които не са поданици на Исландия.

" Не се опасявам от чужденците, повече ме е боязън от исландците. Много чужденци, които идват тук, са изпреварили времето си от позиция на отбраната на земята ", показва Сигхватсон.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР