Малко преди 17,30 ч. лидерът на партия ДОСТ напусна сградата

...
Малко преди 17,30 ч. лидерът на партия ДОСТ напусна сградата
Коментари Харесай

Лютви Местан е вече обвиняем, лично се яви в прокуратурата



Малко преди 17,30 ч. водачът на партия ДОСТ напусна постройката на прокуратурата в Кърджали и спря при публицистите, с цел да заяви, че е притеглен като обвинен.

„ Дойдох в прокуратурата, с цел да ми връчат обвиняването. Съвсем отговорно споделям, че стопирах на знака „ стоп “, дадох мигач, огледах се и защото нито отляво, нито отдясно видях да идва кола, влязох в дясното платно на пътя по посока Кърджали, което се явява ляво на другия автомобил “, изясни той детайла от вчерашния случай с съдбовен край.
Единствената му молба към публицистите беше „ да не се подвеждат по разположението на неговата кола, която през вчерашния ден беше напречно на пътя, само че тя не е ударена отляво, няма и драскотина “. „ Бях ударен челно, за какво отсрещният лидер беше в лявото платно, не мога да кажа. Позволих си да разясня този подробност, тъй като той образува публично мнение. Ако бях изскочил на пътя, ударът щеше да е отляво “, продължи той. Запитан с каква скорост е карал, Местан сподели, че е била „ под 100 “, а и нямало по какъв начин да е по-висока, защото не бил на главния път в оня миг.

В отговор на въпрос дали счита да се кандидатира за евровота, той акцентира, че в никакъв случай не е имал сходно желание, тъй като в листата трябвало да има младежи. След като политикът се отдалечи от входа на прокуратурата, излезе окръжният прокурор Желязко Стефанов. Според него единствено движимостите лица, които ще извършат техническата експертиза, могат да кажат скоростта на придвижването на автомобила с потърпевшото семейство, което изгуби бебето си. От 2 до 6 години отнемане от независимост е наказването, планувано от закона за сходно закононарушение, само че взависимост от събраните доказателства, обвиняването можело да претърпи промени, в това число и във връзка с друго лице. Възможно било и да се окаже, че и другият водач е съпричинител на случая, само че доказателствата към момента се събират. „ По принцип тези катастрофи се случват по принцип заради несъобразителност, допустимо е и двамата водачи да имат принос “, посочи прокурорът.



Запитан известно ли е в какъв брой часа Местан е бил освободен от ареста и по кое време е получил смарт телефона си, с цел да написа във Facebook, Стефанов изясни, че стартирането му е било съобразено по този начин, че той да успее да се яви в прокуратурата в 16 ч., с цел да бъде притеглен като обвинен. Магистратът е ревизирал по кое време политикът се е сдобил с телефона си и увери, че в арестантската клетка той не е имал достъп до устройството си.

Лютви Местан напусна ареста доста преди да изтече 24-часовата му мярка задържане под стража. От Окръжната прокуратура в Кърджали оповестиха, че за свободата си той е платил парична гаранция от 10 000 лв., само че му е наложена възбрана да напуща страната. Вчера вечерта той бе задържан поради тежката злополука на пътя за Маказа, при която автомобилът му се удари в различен и на място почина бебе на 6 месеца, а фамилията на мъртвото дете е с травми в болничното заведение в Кърджали. Под наблюдението на Окръжната прокуратура през вчерашния ден е почнало следствие по досъдебното произвеждане за определяне на аргументите за случая. Днес следствието е било предоставено на следовател от Окръжния следствен отдел, уточни Желязко Стефанов.

Освен огледа на местопроизшествието, са разпитани очевидци, очевидци на нещастието, назначени са съдебномедицински експертизи, които да дадат умозаключение за аргументите за гибелта на 6-месечното бебе, както и за типа на породените увреждания на здравето на родителите на умрялото бебе и неговия 9-годишен брат, показаха от прокуратурата.

С разпореждане на проверяващия орган Лютви Местан е притеглен към наказателна отговорност за закононарушение по чл.343, ал.1, б. “в “ във вр. с чл.342, ал.1 от Наказателен кодекс. Събраните досега доказателства са дали съображение да се одобри, че обвиненият е направил нарушавания на чл.35 и чл.47 от Закона за придвижване по пътищата, вследствие на което по несъобразителност е предизвикал гибелта на малолетната Е.А.

Разследването по делото продължава, следва събирането на гласни доказателства, огледи на моторните транспортни средства, които са конфискувани по делото като материални доказателства и назначение на правосъдна автотехническа експертиза.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР