Малко повече от година след като собственикът на Нова броудкастинг

...
Малко повече от година след като собственикът на Нова броудкастинг
Коментари Харесай

United Group спира "Монитор" и "Политика" година след като ги купи

Малко повече от година откакто притежателят на " Нова броудкастинг груп " и БТК United Group закупи всички печатни издания на глобения за корупция по американския закон " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, групата взе решение да приключи издаването на две от тях. Вестниците " Монитор " и " Политика " стопират да излизат, а наличието им ще се пренасочи към останалите издания в групата - " Телеграф ", " Мач Телеграф " и онлайн платформата им. В прессъобщение, изпратено от " Нова броудкастинг груп " (НБГ), като аргументи за преустановяване на активността се показват " бързата цифровизация на медийния пазар, икономическите последствия от пандемията и изключителната интернационална обстановка, довела до нарушение на доставките на печатарска хартия ".
Вестникарска история
След като през 2020 година информационният конгломерат United Group стъпи на българския пазар, придобивайки БТК, групата прояви интерес и към редица медийни активи. В договорка за над 300 млн. евро групата закупи " Нова броудкастинг груп ", като по същото време разгласи, че има бизнес интерес и към издателския бизнес на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Три месеца преди договорката на United Group за " Нова ", българската медийна група закупи и други медийни активи, свързвани с Пеевски - " Канал 3 ", още две малките екрани и четири радиостанции. Така в последна сметка съвсем всички медии, за които се смяташе, че са следени от депутата, се озоваха в интернационалната група.

От бизнес позиция в пазаруването на тези активи няма изключително огромен смисъл - техните тиражи и доходи понижават устойчиво през годините, те изоставаха съществено от дигитализацията на целия пазар, а марките им бяха компрометирани от дългите години издание на операции и неистини за дискредитация на съперниците на ГЕРБ и Делян Пеевски. " Истината е, че ние гледаме на вестниците като на опция за локално наличие, в това число и в тази ситуация на " Телеграф ". " Телеграф " беше изчезналата част от пъзела да притежаваме 360-градусов медиен бизнес в България, а също така за всички е ясно, че това е доста мощен бранд ",.
Реклама
Истинската причина евентуално е по-различна от това и се крие в предходната конструкция на собствеността на " Нова броудкастинг груп ". United Group купиха медийната компания от сдружение, притежавано от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те от своя страна получиха " Нова " от шведската MTG, като още при сключването на договорката източници, близки до нея, твърдяха, че прикрито присъединяване в нея има и Делян Пеевски. Според обществена информация тогава част от договорката (100 млн. евро от общо 185 млн.) беше финансирана от банков консорциум. За останалата част се предполагаше, че са лични средства на Кирил и Георги Домусчиеви и евентуално прикрито присъединяване от Пеевски.

Година и половина по-късно двамата братя продадоха " Нова " за близо 300 млн. евро на United Group. Броени дни по-късно последва пазаруването на вестниците от Пеевски.

Продажбата на тези активи изглеждаше авансово планувана. Още напролет на 2019 година той стартира да приготвя прехвърлянето на вестниците си и сътвори сдружението " Вестник Телеграф ", към което трансферира комерсиалните марки на изданията, благосъстоятелност на компанията му " Телеграф медиа ". Промяната евентуално беше наложена и от обстоятелството, че против сдружението тогава имаше десетки висящи каузи за засегнатост и клюка, заведени от потърпевши от изявления в изданията на Пеевски.

Малко след придобиването на печатните издания от United Group те бяха трансферирани към сдружението " Нет инфо ", част от " Нова броудкастинг груп "..
Реклама Ново бъдеще за изданията
Сега точно дигитализацията на медийния пазар е измежду аргументите, които НБГ показва за прекъсване на вестниците " Монитор " и " Политика " и прехвърлянето на наличието им към останалите две ежедневни издания - " Телеграф " и " Мач Телеграф ". " Вярваме, че сме избрали точния миг за тази стъпка. Тя ще ни даде опция да влагаме още по-мащабно във вестниците " Телеграф " и " Мач Телеграф ". И двата вестника са с водещи и постоянни позиции на българския пазар и ние ще продължим да разширяваме тяхното въздействие. Това включва и онлайн пространството след сполучливата им цифрова промяна от екипа на `Нет Инфо ", споделя в прессъобщението.

Преструктуриране има и в ръководството на вестниците. На позицията основен редактор на " Телеграф " е назначена Виктория Пенкова, която до момента беше заместител основен редактор. Изданията имат и нов търговски шеф в лицето на Ралица Тошкова. " Промените ще ни разрешат също по този начин да подсилим водещите ни издания с част от журналистическите екипи на " Монитор " и " Политика ", споделя още Емил Спахийски, шеф " Съдържание и бизнес развиване " на " Вестник Телеграф ", който беше назначен на длъжността през октомври 2021 година, а преди този момент дълго време работи в изданията " Сега " и " Труд ". От прессъобщението не излиза наяве каква част от екипа на двата вестника, които стопират активността си, ще продължи да работи и за другите издания.

Дейността на всички печатни изданията е обединена в сдружението " Телеграф медиа ", което за 2020 година регистрира доходи в размер на 11.2 млн. лева и облага от близо 3.8 млн. лева, или двойно по-малко спрямо финансовите резултати година по-рано.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР