Малко под 89% от учениците са се включили в електронна

...
Малко под 89% от учениците са се включили в електронна
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Малко под 89% от учениците са се присъединили в електронна форма на образование. Над 90% от учебните заведения са основали такава организация. Това съобщи на брифинг пред медиите просветителният министър Красимир Вълчев.

Предизвикателство е да разтеглим този %, учебни заведения и през днешния ден не престават да основават такава организация, сподели още той.

Според Вълчев може един преподавател да работи с няколко паралелки, двама учители с един клас, нещата се случват в придвижване. Забележително е това, което се случи през последните 2-3 дни, беше проведен огромен запас. Има 2 форми сега - синхронно и асинхронно обучение. Препоръчахме да се стартира с асинхронно, защото то не изисква толкоз комплицирана организация. Не постоянно е на разположение всички деца да имат електронни устройства, защото в едно семейство може да има повече деца, сподели Вълчев.

Там, където има проблем с платформите, през днешния ден се изпращат на всички учебни заведения инструкции за работа с платформата на Microsoft - Teams, защото тя е единствената, с която МОН има договорни връзки. Създали сме профили там на всички учители и възпитаници, това обаче е доброволен вид, най-добре е децата да работят с тези платформи, с които са привикнали.

Половината от невключилите се деца е поради неналичието на устройство, останалите не са се присъединили поради липса на достъп до интернет.

Става въпрос основно за ромски квартали и дребни села. Ще се работи по телефона с деца, които нямат устройства. Ситуацията е рискова, само че би трябвало да минимизираме вредите, сподели Вълчев.

" С тези 10 дни до 29 март приблизително ще имаме 22 дни неучебни дни, което надвишава границата на рационалното, на вероятното за преструктуриране. Част от часовете за самоподготовка могат да бъдат приравнени на това, което сега се организира. Неизбежно ще влезем в решение за компенсиране на част от тези дни, които са неприсъствени. Имаме над 5 разновидността, само че за нито един от тях не сме сигурни, че е по-вероятен от останалите. Ако ваканцията е до 13 април, пролетната почивка ще се трансформира във Великденска. Няма да има нулева образователна година, 60% от нея е предходна, за останалия материал са нужни 30-35 дни, които ще търсим да преструктурираме ", сподели просветителният министър.

Министърът посъветва да не се вършат проекти за почивки през юни, защото няма изясненост докога ще продължи актуалната обстановка.

Добре би било да се преподаде и нов материал в актуалната обстановка, най-малкото - да се приготвят за новия материал, предложи Вълчев като даде образец - да се дават планове, върху които децата да работят при асинхронна форма на образование. При синхронната форма на образование няма проблем да се вземе нов материал, само че рекомендацията е да се подходи по-предпазливо най-малко първоначално.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР