Малко парадоксално, държавна структура - при това важна част от

...
Малко парадоксално, държавна структура - при това важна част от
Коментари Харесай

Как държавната НСО задлъжня милиони за такса Смет

Малко парадоксално, държавна конструкция - освен това значима част от системата за национална сигурност, напълно бюджетирана, е задлъжняла с 2,3 млн. лева за такса „ Смет “.

Става въпрос за Националната работа за защита, която би трябвало да е образец – освен за безупречно шофиране, а и за всевъзможни други безупречни неща.

Данните изнесоха пред нас осведомени, които заради понятни аргументи отхвърлят да бъдат посочвани поименно (виж по-надолу за кадровите политики на управлението, б.а.).

Задълженията – общо главница и лихви са се натрупали през последните към 3 години и най-после се наложило община „ Лозенец “ да написа заплашителни писма на НСО (става въпрос за остарялата база на някогашната Управление безопасност и охрана (Пето управление н на бул. „ Н. Вапцаров “).

Според наши източници напоследък с доста икономии ген. Емил Тонев съумял да изнамери 1,6 млн от задълженията. Генералът е същият, против който имаше брожения след фрапантния случай, при който замеряха – сполучливо – със снежни топки тогавашния министър председател Кирил Петков на Шипка. Но макар настояванията на изпълнителната власт, президентът Румен Радев не го смени.

Откъде ще дойдат оставащите 700 000 обаче не е ясно – още повече че МФ по никакъв начин не било склонно да преразглежда годишния бюджет на структурата. Там са заложени задоволително пари.

Би било парадоксално правосъден реализатор да разказва постройките или паркинга на НСО...

Затова службата изживява нелеки времена – споделят нашите информатори. Променена е методиката за по този начин обичаните във всяка държавна конструкция ДМС (допълнително материално стимулиране). На процедура ДМС от към 2 години нямало. При командировки чиновниците се постанова да спят по 2-3 в стая за по-евтинко.

Не се изплащат, най-малко към днешна дата, така наречен пътни пари  - една от благинките, на които съставът има право – да вземем за пример да отидеш с БДЖ на море със фамилията и децата.

Друг проблем, за който ни описаха, е повсеместното превозване на чиновниците през полифизиографски тест(наричан разговорно „ детектор на лъжата “). НСО работи по Закон за НСО. В Правилника за използването му полифизиографският тест се загатва ясно в две хипотези - при в началото назначение в службата и когато се проверява чиновник дисциплинарно – тогава се сформира комисия и прочие Именно тя има право да прати дисциплинарно проверявания и на „ детектор на лъжата “.

Според нашите източници военачалник Тонев със собствен вътрешен акт е „ надградил “ закона (ако из употребяваме думите на Сотир Цацаров), като позволил още две нови хипотези. В написана от него методология са добавени вариантите: при вътрешно преназначаване и за преданост. Така всеки шеф бранш може да те изстреля на полиграфа.

Според нaшите източници става въпрос за прям лов на вещици, който тече вътре в служлбта. Въпреки, че това проучване е полулегално и не би трябвало да носи последици съгласно буквата на закона, то може да се вземе поради – и по този начин те намаляват или преназначават на недотам... прелестно място като централата в „ Лозенец “.

Дадоха ни образец: доста превратно може да се употребява член 106 от Закона за НСО - че „ при зародила служебна нужда “ началникът може еднолично с една заповед да променя правното отношение на всеки чиновник. Така наскоро ген. Тонев опитал да командирова двама старши офицери в... Шабла.  Не че и там не живеят хора, де.

Вчера заран Клуб Z прати въпроси на представителя на службата Веселин Нинов, както и на формалния мейл [email protected], от който би трябвало всички сигнали да се завеждат.

Изчакахме към 24 часа за отговор. Готови сме да предоставим отговора на службата, когато - и в случай че - някой ден въобще пристигна.

Големият проблем - съгласно чиновници, е че НСО е работа, част от системата за национална сигурност, само че е отдадена еднолично на президента. Въпреки постоянно изтъкваната му синекурна - по други въпроси - власт, в НСО той работи еднолично. Законовата смяна е още от времето на президента Желю Желев.

А по какъв начин националната сигурност е отговорност на държавното управление, а пък единствено НСО - на президента, науката мълчи.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР