Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени

...
Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени
Коментари Харесай

ЦИК: Над 6 млн. избиратели с право на глас на местните избори

Малко над 6 милиона и 48 хиляди са гласоподавателите, включени в предварителните описи за локалните избори на 29 октомври.

Говорителят на ЦИК Росица Матева сподели, че има разлика сред данните от преброяването на популацията и хората, които попадат в описите за гласоподаване:

" Преброяването на популацията обгръща единствено българските жители, които към датата на съответното броене са открити на адресите, на които е осъществено преброяването или са поискали да се преброят онлайн. А пък изборните описи и информацията от ГРАО обгръща всички български жители, които имат непрекъснат адрес на територията на съответната община ".

В над 11 хиляди секции в страната още веднъж ще има видеонаблюдение и лъчение при отчитането на резултатите. В секции с 300 и повече гласоподаватели - с изключение на хартиени бюлетини - ще има и машина за гласоподаване. Все още няма решение по какъв начин гласоподавателите ще декларират желанието си за гласоподаване.

Изпълнителят на публичната поръчка за софтуера ще предложи най-малко два разновидността, добави Матева:

" Изискването на ЦИК е гласоподавателят да не би трябвало в самото начало да дефинира в кои и в какъв брой от типовете избори ще гласоподава, да може да се връща и да трансформира своя избор. Как ще се случи на процедура, ще разберем, откакто бъдат извършени договарянията и бъде подписан договорът ".

Справка за адресите на секциите за гласоподаване може да се прави през уеб страницата на ГРАО, както и на телефон на номер 0800 1 4726, гратис за цялата страна

Избирател с непрекъснат и сегашен адрес в разнообразни обитаеми места може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес. Услугата е налична и посредством електронно заявление през интернет страницата на ГРАО.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР