Малко над 41% от българите живеят в пренаселени жилища, сочат

...
Малко над 41% от българите живеят в пренаселени жилища, сочат
Коментари Харесай

Безмилостна статистика: 41% от българите живеят в пренаселени жилища

Малко над 41% от българите живеят в пренаселени жилища, сочат най-новите данни на европейската статистическа работа Евростат.
Това значи, че те нямат задоволителен брой стаи за размера на семейството си.
По този индикатор България се подрежда на трето място измежду страните членки на Европейския съюз след Румъния и Латвия. В тези страни делът на жителите на пренаселени жилища е надлежно малко под 46 и 42%.
Средно за Европейски Съюз индикаторът е 17.2% жители на пренаселени жилища. Данните сочат, че най ниски са равнищата на претъпканост в Кипър, малко над два %, Малта - 3.7% и Холандия - 4.8%.
В съпоставяне с 2010 година картината през 2019, за която се отнасят най-новите данни на Евростат, демонстрира, че има спад на жителите на пренаселени жилища.
За България преди 10 години делът им е бил малко над 47%, а за Съюза като цяло 19%.
Същевременно Евростат регистрира, че в Европейски Съюз повече от един на всеки трима души живее в незадоволително населявани жилища през 2019, което значи, че жилищата са прекомерно огромни с непотребни стаи и по-конкретно непотребни спални, съпоставени с потребностите на съответното домакинство.
Делът на жителите на такива жилища у нас е 11.5%. Държави, където под 15% от популацията живеят в такива жилища, които се считат за прекомерно огромни за потребностите им, са Румъния - със 7.7%, Латвия - малко под 10%, и Италия - 14.2%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР