Малките и микрофирмите вече могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова

...
Малките и микрофирмите вече могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова
Коментари Харесай

Пуснаха парите в помощ на малкия бизнес

Малките и микрофирмите към този момент могат да аплайват за безплатна финансова помощ. Грантовете са сред 3000 и 10 000 лв.. Това става допустимо откакто ръководещият орган на Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " обявяви процедура „ Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “. Проектните оферти се подават от 10:00 часа на 14.05.2020 година до 16:30 часа на 15.06.2020 година

Целта на процедурата е обезпечаване на действен капитал за българските микро и дребни предприятия за справяне с последствията от пандемията COVID-19. 

Безвъзмездна финансова помощ се осъществя с финансовата поддръжка на Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Общият размер на БФП по процедурата е 173 000 000 лв.. Минималният и оптималният размер на декларираната безплатна финансова помощ  по всеки самостоятелен план по процедура за асортимент на планове е от 3 000 до 10 000 лева

Продължителността на осъществяване на всеки план е 3 месеца, считано от датата на влизане в действие на административния контракт за даване на безплатна финансова помощ.

По процедурата са възможни следните типове разноски:

Разходи, нужни за превъзмогване на дефицита на средства или липса на ликвидност, настъпили в следствие от епидемиологичния гърмеж от COVID-19, както следва:

Разходи за закупуване на първични материали, материали и консумативи;
Разходи за външни услуги (вкл. режийни разходи);
Разходи за личен състав (вкл. разноски за хонорари и разноски за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя).
 

Едно от значимите условия за допустимост на претендентите е да са записали спад най-малко 20% в оборота (нетните доходи от продажби) за месец април 2020 година, по отношение на междинния месечен оборот (нетни доходи от продажби) през 2019 година

Пълният пакет документи по процедурата (Условия за кандидатстване, Условия за осъществяване и приложения към тях) са оповестен в ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/dbf63b01-0326-4cd5-96cf-af07cbd57cc1, на интернет адреса на оперативната стратегия: www.opic.bg, както и на Единния информативен портал за обща информация за ръководството на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg.

Подаването на плановите оферти се прави напълно по електронен път посредством попълване на уеб основан формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (ИСУН 2020) само с потреблението на Квалифициран електронен автограф (КЕП), посредством модула „ Е-кандидатстване “ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Указанията за попълване на формуляра за кандидатстване са приложени към пакета документи за кандидатстване по процедурата, а видеоразяснение може да бъде открито на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=wqXdlANA11g&feature=youtu.be.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР