Малки мечета си играят в гората – техният дом. Те

...
Малки мечета си играят в гората – техният дом. Те
Коментари Харесай

WWF насърчава търсенето на продукти от устойчиво произведена дървесина

Малки мечета си играят в гората – техният дом. Те се катерят по дърветата и са щастливи. Но с цел да останат такива имат незабавна потребност от схващане и помощ.

"Ако можеха да приказват, щяха да те помолят за нещо " е акция на природозащитната организация WWF. С безмълвната си молба дребните мечета приканват нас – хората, да запазим техния дом, тъй като те – жителите на гората, няма къде да се реалокират. В тази връзка WWF сътвори тематично видео, с което предизвиква потребителите у нас да търсят артикули от дървесина, носещи етикета на FSC- удостоверяващ, че тези артикули са създадени от дървесина идваща от отговорно ръководени гори.



Новата образователна година към този момент чука на вратата

В идващите дни възпитаници и техните родители ще влизат все по-често в книжарниците в търсене на тетрадки, моливи и бележници. Природозащитниците се надяват, че в тези моменти потребителите ще стопират вниманието си на артикули, на които стои отличителният етикет на FSC. Изборът на артикули от отговорно добита дървесина ще е образец, с който те биха въодушевили своите деца да използват рационално ресурсите, които ни дава гората.



Какво значи етикетът на FSC върху даден артикул?

Международният етикет на FSC значи, че продуктите от дървесина, които купувате, не способстват за заличаването на международните гори. Единствено артикули от дървесина, чието произвеждане е сертифицирано съгласно строгите правила на FSC, могат да носят неговия етикет. Спазването на това предписание се ревизира от самостоятелни специалисти минимум един път годишно.

Темповете, с които унищожаваме горите на планетата, са съвсем неуловими. Всяка минута гори с размерите на 40 футболни стадиони изчезват окончателно. Колкото по-голямо е търсенето на артикули, носещи етикета на FSC, толкоз повече гори ще се ръководят стабилно и с мисъл за хората и природата и според правилата и критериите на интернационалния стандарт.

При рандеман на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, освен се опазва околната среда и се съхранява богатото многообразие на растителен и скотски свят, само че също и се зачитат правата на локалното население.



Какво значи FSC?

FSC (Forest Stewardship Council) е първата международна самостоятелна етикетираща система за горски артикули. Тръгнала като концепция при започване на 90-те години на предишния век в отговор на публичната угриженост от размерите на обезлесяването, през днешния ден тя се ползва в 86 страни на пет континента. FSC е неправителствена организация и не преследва финансови ползи. FSC е сертификационна система, подкрепяна по едно и също време от екологични и обществени организации, държавни управления, притежатели на гори и дървопреработвателни компании. Тя предизвиква стопански преференциално стопанисване на горите при съблюдаване на обществените стандарти и правата на локалното население, като в същото време работи за опазването на околната среда и биоразнообразието.Към момента в международен мащаб по FSC са сертифицирани 198 милиона хектара горски площи, а условията на стандарта се съблюдават от над 39 000 компании.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР