Малки количества и качествени храни - това ще спаси нашите

...
Малки количества и качествени храни - това ще спаси нашите
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова разкри кои храни тровят скрито децата ни, крият гадости даже в бебешките пюрета!

Малки количества и качествени храни - това ще избави нашите деца. Това съобщи пред Българска национална телевизия специалистът по хранене и диететика проф. доктор Донка Байкова. „ От пазара би трябвало да заобикаляме така наречен джънк фудс - вкусни, атрактивни на външен тип, засищащи, само че с оскъдна хранителна компактност. С Наредба №37 за хранене на децата в детските заведения от дълго време сме забранили наличието на тези бързи, боклучави храни в обектите за оглеждане на деца - детски градини и учебни заведения. Въпреки това те са необятно налични и евтини, децата ги харесват “, сподели проф.Байкова.

Тя прикани към " взаимна отговорност на производители, родители и цялата общност за здравето на нашите деца ".

„ При вероятно развиване на заболявания, доста повече заплаща обществото за лчението им – така наречен хронични, незаразни заболявания, от коит умираме през последните години. Знаете, това са сърдечносъдовите болести – над 65% “, изясни Байкова.

„ Солта, неприятните мазнини, така наречен хидрогенирани и отчасти хидрогенирани храни, евтините имитиращи артикули, богатите на сол храни, които вършат чувствителни съдовете, покачват кръвното налягане, надлежно задържаме течности. Така развиваме свръхтегло. Е-тата в храните, които способстват за атрактивния усет “, изясни експертът по хранене и диететика.

Тя уточни, че при избора на бебешко пюре от магазина човек би трябвало да се ориентира по съставките в него – до каква степен те са натурални. По съшия метод, в случай че избира кмпот от ягоди в буркан, ще избра този, в който плодовете не са блестящо червени. „ Защото ще знам, че няма еритрозин или някое друго алено багрило, което прави децата ни свръх възбудими, алергизират и така нататък “, изясни тя.

По думите й, сходни съставки са незначително количчество в храните, само че въпреки всичко би трябвало да се заобикалят. „ Крайно време е да стартираме да мислим за качество, а не за атракция “, съобщи Байкова.

„ Защо би трябвало да купуваме евтина храна в огромни количества “, попита експертът и предложи да се избират по-скъпите храни с в действителност положително качество, даже и в доста по-малко количество. „ Излиза доста по-изгодно, дори от позиция на дълготрайната приложимост. Малки количества, качествени храни, това ще избави нашите деца от заболявания в бъдеще “, акцентира Байкова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР