Малката Ида спасява сестра си от гоблините с музика –

...
Малката Ида спасява сестра си от гоблините с музика –
Коментари Харесай

Приказката Там, навън, вдъхновила култовото фентъзи Лабиринт с Дейвид Боуи, вече и на български

Малката Ида избавя сестра си от гоблините с музика – такава приказка в картинки споделя властелинът в жанра Морис Сендак. Шедьовърът му „ Там, на открито ” излезе за първи път на български език в превод на Стефан Русинов и с логото на издателство „ Лист ”.

Книгата е последната част от самобитна трилогия за превъзмогването на детските страхове, която гениалният илюстратор създава в продължение на десетилетия. Настолно четиво на педагози, родители и деца оттатък Океана, у нас поредицата също натрупа правилни фенове. Първа пътечка към сърцата на БГ-читателите преди три години прокара „ При дивите неща ”. В тази история афектираният Макс се отдръпва в стаята си, която въображението му трансформира в джунгла. Мики – героят от втората книга „ В нощната кухня ”, пък се бухва в тестото за утринните курабийки.



За разлика от двете момчета, Ида се озовава в земята на гоблините, тъй като те са отвлекли невръстната ѝ сестричка и вместо нея поставили в креватчето ѝ бебе от лед.

Морис Сендак основава тази книга през 1981 година, а пет години по-късно тя въодушевява Джим Хенсън за паметното фентъзи „ Лабиринт ” с Дейвид Боуи. И „ Там, на открито ”, и „ При дивите неща ” се явяват в кадър от кино лентата, а във финалните надписи бащата на Мъпетите благодари на Морис Сендак за вдъхновението.



„ Там, на открито ” се радва на дълъг лист с награди и измежду тях е медалът „ Калдекот “ през 1982, с който всяка година се отличават най-хубавите американски картинни книги.

Морис Сендак е притежател и на премията „ Ханс Кристиан Андерсен “, връчвана един път на две години на най-хубавите илюстратори на детски книги в света; премията „ Лора Ингълс Уайлдър “ на Американската библиотечна асоциация като самопризнание за цялостното му творчество; Националния орден за изкуство поради приноса му към американските изкуства; първата мемориална премия „ Астрид Линдгрен “ за международна детска литература, учредена от шведското държавно управление.



Илюстрациите на Морис Сендак го трансформират в законодател за жанра „ книга в картинки ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР