Малка златна пластинка, най-вероятно фрагмент от накит, е била открита

...
Малка златна пластинка, най-вероятно фрагмент от накит, е била открита
Коментари Харесай

Нова златна находка от селищната могила в пазарджишкото село Юнаците

Малка златна пластинка, най-вероятно откъс от накит, е била открита при стартирането на тазгодишните археологически разкопки на селищна могила „ Юнаците “ край Пазарджик. Екипът археолози се управлява от доцент доктор Камен Бояджиев, оповестиха от Регионалния исторически музей в града. Златна пластинка е открита при изследване на слой в основата на последното населено място от каменно-медната ера, отнасящо се към V хиляди прочие Хр. Въпреки дребните си размери, предметът е от огромно значение за проучване развиването на най-ранната металургия в света.

Това е следващата златна находка от селищна могила „ Юнаците “. През 2016 година, при археологическите изследвания на обекта, беше намерено златно мънисто – несъмнено като най-старото обработено злато в света, а през 2017 година – златна апликация.

Находката е предадена във фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик.

На 24.07.2023 година започнаха постоянните археологически изследвания на Селищна могила „ Юнаците “. За поредна година те са разграничени на два стадия. През първия стадий разкопките се реализират с финансовата поддръжка на Фондация „ Балканско завещание “ и съдействието на Регионален исторически музей – Пазарджик. От 2013 година до момента Фондацията организира полева археологическа школа на Селищна могила „ Юнаците “ за студенти и доброволци от целия свят.

През 2023 година в полевата школа вземат присъединяване 17 души, най-вече студенти по археология и антропология – от Съединени американски щати, Австралия, Словения и Швейцария, под управлението на доцент доктор Камен Бояджиев от НАИМ – Българска академия на науките и петима супервайзери от България, Канада и Англия. Участниците ще имат опция да се допрян до работата на археолозите, изследвайки населено място от каменно-медната ера (от края на V хиляди прочие Хр.). Школата ще продължи четири седмици, до 18 август.

След приключването на полевата школа екипът на доцент Бояджиев ще продължи изследването на могилата за още четири седмици с финансиране от Министерство на културата. Регионален исторически музей – Пазарджик за поредна година печели план за финансова поддръжка, тази година той е на стойност от 59 500 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР