Малка страна без излаз на море, разположена в Югоизточна Европа,

...
Малка страна без излаз на море, разположена в Югоизточна Европа,
Коментари Харесай

Терористът от Виена извади Македония на показ

Малка страна без изход на море, ситуирана в Югоизточна Европа, Северна Македония е под светлините на прожекторите, откакто стана известно, че 20-годишен обвинен съидейник на терористичната организация “Ислямска страна ”, упрекнат в убийството на четирима души във Виена, има корени в балканската страна, написа в разбор на Агенция Франс прес, представен от БГНЕС.

Въпреки че детайлностите за обвинения и връзката му със Северна Македония към момента не са ясни, има обстоятелства за етнически разнообразната страна, която сходно на своите западноевропейски връстници се е борила да сдържа принудителен екстремизъм в границите на малцинствената си мюсюлманска общественост.

Албанска общественост

Северна Македония преди е била част от Югославия и е татковина най-вече на православни християни от славянски генезис, които съставляват повече от две трети от двумилионното население и преобладават в политическия и икономическия живот.

Но в страната също по този начин има огромна етническа албанска общественост, доста от които са мюсюлмани и живеят в северните и западните райони, които граничат с Косово и Албания.

За разлика от съседите си, Северна Македония заобикаля етническото клане, което разпокъса Югославия през 90-те години.

Но тя се оказа на ръба на войната, когато етнически албанци се подвигнаха на протест през 2001 година

По време на седеммесечните боеве бяха убити до 200 души.

Насилието е спряно с постигнатото с интернационално посредническото Охридско съглашение, което дава по-големи права на албанското малцинство.

Оттогава връзките остават като цяло мирни, макар че интеграцията е лимитирана и албанците към момента са изправени пред обществена и икономическа дискриминация.

Износ на джихадисти

Подобно на доста европейски страни, Северна Македония беше източник на задгранични бойци, които от началото на 2012 година се причислиха към терористичната формация „ Ислямска страна “ и други дела на джихадистите в Близкия изток.

Общо 150 жители, в това число бойци и техните съпруги, са напуснали балканската страна, заминавайки за Сирия. Около половината от тях са се завърнали, сочат полицейски данни.

Докато съседи като Косово изнасят по-голям брой бойци на глава от популацията, Северна Македония е с най-голям % в Западните Балкани по отношение на размера на нейното мюсюлманско население, сочи отчет на Британския съвет за 2018 година

Повечето от тях са приветствани от албански квартали в столицата Скопие, други преобладаващо албански общности и от огромната диаспора с албански генезис в Западна Европа.

Радикализация

Албанците мюсюлмани на Балканите нормално практикуват умерена форма на ислям, където потреблението на алкохол е постоянно срещано нещо, а религиозното облекло е минимално.

Но през последните десетилетия имаше религиозно възобновление и радикализация, като разпадането на социалистическа Югославия сътвори вакуум за други системи от вярвания.

В мюсюлманските общности измежду някои вярващи се е популяризирало радикалното салафистко придвижване, постоянно посредством “паралелни ” джамии, които провеждат услуги в частни домове, се споделя в отчет от 2017 година на Атлантическата самодейност, основан в Сараево мозъчен концерн.

В допълнение към обособен набожен път тези групи са запълнили и други обществени празнини, оставени от слабото държавно управление, като дават обучение, опазване на здравето и други филантропични услуги, се показва в отчета.

Набирането на джихадисти нормално се прави на ниско и самостоятелно равнище, като главната цел е младежта.

Осуетени офанзиви

Докато отливът на джихадисти в чужбина спря съвсем напълно през 2016 година, от този момент Северна Македония трябваше да се изправи против опасността от вътрешни набези от завръщащите се и други симпатизанти на ИД.

През последните години полицията осуети няколко терористични заговора.

Съвсем неотдавна през септември полицията арестува трима мъже на към двадесет години, упрекнати в депозиране на оръжие за “терористична ” клетка, обвързвана с ИД.

През февруари 2019 година управляващите също обявиха, че са предотвратили “терористичен акт ” от поддръжници на ИД, без да прецизират.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР