Максималният осигурителен праг се увеличава с 350 лв. и от

...
Максималният осигурителен праг се увеличава с 350 лв. и от
Коментари Харесай

Почти сигурно: Максималният осигурителен доход става 3750 лв.

Максималният застрахователен предел се усилва с 350 лева и от 1 януари 2024 година ще е 3750 лева Това взеха решение депутатите от отрасловата бюджетна комисия в Народното събрание при второ четене на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за следващата година., само че в случай че се съди по гласуването в комисия, евентуално тази стойност ще бъде призната дефинитивно.

По традиция депутатите още веднъж се объркаха и са на път да сътворят поредна законова каша - в желанието си да оставят осигурителния предел за земеделците на равнище от тази година, на процедура го отстраниха. Така се наложи прегласуване на законовите текстове на няколко пъти в комисията, само че в последна сметка крайното решение ще се оформи при гласоподаване на текстовете в пленарната зала.

Минималната работна заплата за страната става 933 лева От следващата година тази сума се дефинира и като най-малък застрахователен предел за свободните специалности.

Осигурителният приход е сумата, от която се пресмятат и с. Максималният застрахователен приход (МОД) пък е прагът, над който парите не подлежат на облагане с осигуровки, а единствено с подоходен налог.
Реклама Кой и по какъв начин визира
В момента оптималният застрахователен приход е 3400 лева Тоест хората, които получават брутен месечен приход от заплата или по контракт за ръководство в размер на тази сума или по-висока, на месец дължат за осигуровки 1111 лв.. При растеж до 3750 лева от началото на идната година разноските за осигуровки на един нает ще набъбнат с към 100 лева на месец.

Увеличението му ще засегне към 163 хиляди души, които по данни на Национален осигурителен институт към началото на 2022 година са били с облагаем месечен приход над 3400 лева Около 25% от тях са IT експерти, 11% са от опазването на здравето, държавното ръководство е към 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия бранш - 2.5%.
Без решение за осигурителния приход на земеделците
Цялото комплициране на депутатите пристигна от желанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи да се гласоподава по-малко нарастване на минималния застрахователен приход за земеделските производители. В момента той е 780 лева Имаше оферти той да се резервира и следващата година или да стане 810 лева, само че тези оферти не бяха признати. Не се одобри обаче и сумата, която предлага Министерството на финансите - 933 лева А това съгласно ръководителя на бюджетна комисия Йордан Цонев значи, че следващата година подобен предел за земеделците няма да има. Крайното решение ще се вземе в пленарната зала.
Свързани публикации Пенсионните фондове: година на полувъзстановяване 10 декември 2023, 07:17 Бюджет в розово 17 ноември 2023, 09:37 Максималният застрахователен приход за 2024: Правителството възнамерява да го вдигне 12 октомври 2023, 16:05 Минималната работна заплата за 2024 година скача рекордно до 933 лева от следващата година 1 септември 2023, 15:40
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР