Mаксималната сума, която може да претендират пътниците при проблеми с

...
Mаксималната сума, която може да претендират пътниците при проблеми с
Коментари Харесай

Компенсацията при изчезнал куфар - вече до 1600 евро

Mаксималната сума, която може да претендират пасажерите при проблеми с куфара, към този момент е съвсем 1600 евро. Сумата, която ще компенсира изгубения багаж, се повишава с 400 евро, а смяната важи от 28 декември.
Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) вкара нови по-високи граници на отговорността на самолетната компания според Монреалската спогодба, свързани със изгубен, занимателен или развален багаж, написа " Монитор ".
Досега тази граница беше към 1200 евро. Това значи, че оптималната сума, за която може да претендират пасажерите при проблеми с куфара, към този момент ще бъде 1288 SDR, което е съвсем 1600 евро. SDR е характерна валута, чиито обменен курс се дефинира от Международния валутен фонд. Към 20 декември 2019 година 1 евро се равнява на 0,81 SDR. Според Монреалската спогодба лимитите, в които самолетните компании са виновни за щета или закъснение на куфари на своите пасажери, могат да се преразглеждат на всеки 5 години.
Международната организация за гражданска авиация към този момент е нараснала този предел от 1000 SDR на 1131 SDR през 2009 година През идната проверка през 2014 година смяна не е правена. При третата проверка обаче е направено нарастване от 13,9% по отношение на насъбраната инфлация.
Ако не намерите куфара си на летището откакто слезете от самолета, или се окаже, че е строшен, би трябвало незабавно да поискате протокол (PIR). В период до 7 дни би трябвало да подадете иск и към самолетната компания, поучават от Европейския потребителски център България (ЕПЦ). При състояние че багажът не ви бъде доставен до 21 дни след полета, той се приема за изгубен. И тогава би трябвало да подадете ново искане към самолетната компания за отплата.
Важно е преди полета да ревизирате в уеб страницата на самолетната компания дали има ограничавания за движимостите, които ще превозвате. Ако в куфара сложите движимости като таблет, фотоапарат или други полезности, което е неразрешено, не очаквайте да бъдете обезщетени при положение на щета или загуба. От ЕПЦ поучават още да се направи фотография или видео със наличието на куфара.
Не би трябвало да разчитате, че може да получите обезщетение в случай че куфарът ви е от некачествени материали и се счупи или има остарели повреди. Махнете всички етикети от предходни пътувания, сложете бадж с името, адрес, имейл и телефон. Така при нужда самолетната компания ще може да се свърже с вас, предлагат още специалистите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР