Максим не може да говори, но казва много. Той е

...
Максим не може да говори, но казва много. Той е
Коментари Харесай

Българската Коледа помага на 8-годишния Максим

Максим не може да приказва, само че споделя доста. Той е на 8 години, само че от 3-годишен има проблеми с развиването си. И тази година акцията " Българската Коледа " ще се опита да му помогне.

Не са нужни думи, с цел да кажеш на някого, че го обичаш. Доказва ни го Максим. Не може да приказва, само че прегръща прелестно.
Цветомир Асенов, татко на Максим: Това е неговият метод за връзка, защото не приказва и обича да ги прегръща децата, да ги целува, да им подава ръка. Надежда Пенова, майка на Максим: От бебенце е слънчево и лъчезарно дете... Просто има повече потребност от грижи, тъй като не е независим в нито едно отношение.
До година и половина Максим се развива обикновено.
Цветомир Асенов, татко на Максим: Казваше по 10-ина думички - довиждане, ало и сходни, само че по-късно внезапно спря да приказва.
Диагнозата е Генерализирано разстройство в развиването - част от аутистичния набор. Майка му е постоянно до него - и в учебно заведение, и в центъра, който посещават дружно. Терапията е разнообразна и е нужна всеки ден.
Цветомир Асенов, татко на Максим: Логопед, психолог, сензорен терапевт и ресурсен преподавател. Анна Иванова, специфичен възпитател и сензорен терапевт: Има потребност от грижа, има своите лични темпове и стъпки на развиване.
За пета поредна година " Българската Коледа " ще помогне в тези стъпки. Защото времето е посочило, че смисъл има.
Цветомир Асенов, татко на Максим: Обича да се усмихва, обича нови места, нови хора, обича да бъде прегръщан, целуван. Повечето деца го одобряват като част от тях. Надежда Пенова, майка на Максим: Казват, че е добър, че им е другар. Анна Иванова, специфичен възпитател и сензорен терапевт: Ние го изчакваме, познаваме, обичаме подобен, какъвто е.
Максим знае по какъв начин да благодари за протегнатата ръка. Умее го прелестно. По собствен личен метод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР