Макрорамката на проекта на бюджета на Община Стара Загора за

...
Макрорамката на проекта на бюджета на Община Стара Загора за
Коментари Харесай

Над 200 млн.лева е проектът за Бюджет 2022 на Община Стара Загора

Макрорамката на плана на бюджета на Община Стара Загора за 2022 година е 205 690 405 лева.

В тези средства са включени дотацията за делегирани от страната действия и лични доходи, действия, финансирани с общински доходи, както и преходният излишък. Малко над 230 млн. лв. (230  395 661лева) е общо индикативният годишен план за сметките за средства от Европейски планове и стратегии и бюджета на Общината. Това стана ясно нощес по време на публичното разискване на плана за бюджета на общината. В съпоставяне, през миналата година средствата, с които е разполагала администрацията общо, са били малко над 217 млн. лв..

„ Както и в предишни интервали ние сме се осланяли напълно на приходите, които получаваме и прехвърлянията от държавно управление, които също получаваме, като опция за реализация на планове. Ние няма да харчим през тази година повече пари от какъв брой ще съберем. Няма да влизаме в вдишване на задължения, които общината не може да обезпечи. Приходната част ще дава отговор на разходната “, сподели по време на общественото разискване кметът Живко Тодоров. Той акцентира, че „ от години следваме като политика е общината да не покачва налозите и таксите на жителите “ и напомни, че от 2012 не са повишавани стойностите на данъчните ставки. „ Залагаме на положителната събираемост и доближаваме един добър % на събиране на приходите “.

Градоначалникът добави, че в разходната част са заложени цели, които са посочвани от жителите.

„ В проектобюджетът за 2022 година са заложени редица ограничения, акценти и параметри, които са ориентирани към поддръжка на необятен кръг от жители на общината с друго потребности в актуалната спешна обстановка “, сподели по време на представянето основният финансист на общината Цанка Ганева. Тя добави, че бюджетът е ориентиран и към развиването на града, естетичната градска среда и възстановяване на качеството на живот.

Най-голям условен дял в общия бюджет на община Стара Загора за 2022г.– 37,57% има функционалност „ Образование “. Проектобюджетът на функционалността възлиза на 77 233 954 лв., което включва нарастване на трудовите хонорари на педагогическия личен състав с над 12%. Във функционалност „ Здравеопазване “ за 2022 година също се следи нарастване с над 1,3 млн.лева като доближава 10 967 942 лв.. С близо 3 млн.лева се усилва проектобюджетът на разноските на функционалност „ Социално обезпечаване, подкрепяне и грижи “ възлиза на 15 656 181 лв..
Проектобюджетът на функционалност „ Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и запазване на околната среда “ е в размер на 24 045 007 лв.. По-важните разноски са за улично осветяване – 4 200 000 лева.; рехабилитация на уличната мрежа – 5 500 000 лева.; действия по непорочност –11 132 314 лева и действия по озеленяване – 3 102 257 лева

С 11 448 091 лв., в това число държавно финансиране 3 765 534 лева и общинско финансиране 7 682 557 лева ще разполага Функция “Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело ”.

За Функция “Икономически действия и услуги ” в плана за бюджет за 2022 година са планувани 11 714 554 лв..

В планът за капиталова стратегия на Община Стара Загора през 2022 година са включени главен ремонт и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на постройките на СУ „Хр.Ботев“ и СУ „Васил Левски“, главен ремонт на физкултурния салон и оградата на СУ „ Кольо Ганчев “, реорганизация на улиците и прилежащата инфраструктура на улиците „ Войвода Стойчо Черногорски “, „ Св.Княз Борис I ” и „ Промишлена “. Обновяване и реорганизация на летен спектакъл в парк „М.М.Кусев “ и реорганизация, възобновяване и рационализация на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “. Заложени са средства за благоустрояване на междублокови пространства и благоустрояване на дворното пространство на Детска ясла № 12„ Боровец “.

Участие в общественото разискване още взеха зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, общински съветници, секретарят на администрацията Делян Иванов, основният проектант Виктория Грозева, началници на разнообразни отдели на общината, жители и медии.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР