Македонският президент изрази надежда, че спорът с България няма да

...
Македонският президент изрази надежда, че спорът с България няма да
Коментари Харесай

Пендаровски: Няма гаранции, че вписването на българите в Конституцията ще бъде последното искане на София

Македонският президент изрази вяра, че разногласието с България няма да преживее гръцкия сюжет и да продължи с години

Президентът на Северна МакедонияСтево Пендаровски разяснява, че събитието за откриването на клуба на Културен център "Иван Михайлов " в Битоля е противоречиво заради две съществени аргументи - името на клуба и структурата на българската делегация, заяви МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Снощи в предаване на телевизия "Алсат " Пендаровски насочи своите забележки както към институции на Северна Македония, по този начин и към делегацията от България.

"Според мен два момента са противоречиви. Първо, името и на първо място името, би трябвало да кажа, че тук виновността е на нашите институции, че изобщо са записали институция в региона на културата с такова име. Вторият минус съгласно мен е структурата на делегацията, която пристигна от България... в случай че в делегацията влиза един Каракачанов или една Захариева, които са архитектите на този спор, на тази обсада от страна на България..., мисля, че положителното желание на Петков, като се има поради съставът на делегацията и влизането в постройка, носеща името на потвърден фашистки колаборационист, е много подкопано или сведено до най-малко “, споделя Пендаровски.

Коментирайки настояванията за включване на македонците с българско съзнание в конституцията на Северна Македония, Пендаровски сподели, че по този въпрос може да се беседва, само че няма гаранции, че последващо българско държавно управление няма да издигне други претенции. По думите му никой не може да подсигурява какъв брой дълго ще останат на власт сегашните ръководещи в България и идващото българско държавно управление може да каже, че "това, което предходното държавно управление подписа, те бяха предатели на нашата идея, не ни интересува. "

"Не можем да отваряме Конституцията по нужда, всеки понеделник ", сподели Пендаровски.

Според него има поврат в настояванията на София във връзка с евроинтеграцията на Северна Македония, защото България, с цел да даде зелена светлина на преговорната рамка, в началото е упорствала за цялостно приемане на българската историография в македонските учебници и за единодушие, че македонският език е акцент на българския до края на Втората международна война.

По думите му, откакто България схванала, че това не е "европейски мотив “, почнала да приказва "за включване на българите в конституцията като гаранция за правата и статута им тук в Северна Македония. “

Той означи, че сега с България се разисква тъкмо дали настояването за регистриране на българите в конституцията ще бъде част от преговорната рамка с Брюксел и по кое време би се изпълнило това изискване.

Пендаровски счита, че никой в Северна Македония не е срещу включването на македонците с българско съзнание в конституцията, само че казусът е дали това би било последното искане на публична София, изключително по време на договарянията за участие сред Скопие и Брюксел.

"В момента не наподобява по този начин, само че настоявам, че има съвсем 100 % политически консенсус сред държавното управление и опозицията, най-малко това е, което слушам от обществените изказвания на главните настоящи лица, българската общественост да бъде включена в преамбюла на конституцията, “ сподели Пендаровски.

Той изрази вяра, че разногласието с България няма да преживее гръцкия сюжет и да продължи с години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР