Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да подпише указа

...
Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да подпише указа
Коментари Харесай

Георге Иванов с вето на закона за употреба на езиците

Македонският президент Георге Иванов заяви, че няма да подпише указа за влизане в действие на закона за приложимост на езиците, с който албанският език бе разгласен за втори формален език в страната, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

"Вместо да градим мултиетническо общество в духа на разговора и мирното общуване, посредством обективни и общоприети закони, ние одобряваме неправдив и наказателен закон, с който се фаворизира единствено албанският език.

Затова, поради моите визии за несъответствието на закона за езиците с конституцията и с показаните отзиви на специалисти и на необятната общност за противоконституционния темперамент на закона, и на съображение член 75 от конституцията, взех решение да не подписвам указа за влизане в действие на закона приложимост на езиците ", съобщи Иванов в послание към нацията.

Президентът сподели, че е изпратил писмо до Народното събрание, в което го уведомява, че няма да подпише указа, и е отправил зов към депутатите да прегледат деликатно приложените възражения.

Законът за приложимост на езиците, който бе гласуван на 11 януари в Народното събрание , планува публична приложимост на албанския език във всички институции на Република Македония.

Според конституцията президентът има право да не подписва закона, в случай че е признат с болшинство от две трети. Ако той откаже да подпише указа, Народното събрание би трябвало да прегледа още веднъж закона в период от 30 дни от първото му гласоподаване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР